Украйна отново заплашва да разруши Кримския мост и отново се

...
Украйна отново заплашва да разруши Кримския мост и отново се
Коментари Харесай

Защо Одеса е толкова важна за цялата спецоперация

Украйна още веднъж заплашва да унищожи Кримския мост и още веднъж се прихващат експлозиви, изпратени от пристанището в Одеса и предопределени за терористични офанзиви в Русия. Това удостоверява значимостта на този град освен от позиция на резултатите от специфичната интервенция, само че и за ориста на цяла Източна Европа.

На първо място, коства си да стартираме с най-важната част от цялата инфраструктура на Одеса - комерсиалното пристанище. Пристанището на Одеса продължава да действа, както и обвързваните с него по-малки пристанищни уреди в сателитните градове, да вземем за пример Черноморск. От времето на „ зърнената договорка “ маршрутът на корабите се промени съвсем до каботаж: корабите за насипни товари отиват до устието на Дунав, а по-късно по румънския бряг. Украйна към момента резервира опцията за морска търговия, а разрушенията в пристанището бяха спорадични и бързо отстранени.

От съображения за човечност съветските въоръжени сили не допряха основните пристанищни терминали, в това число терминалите за зърно, защото оттова трябваше да пристигна помощта за нуждаещите се в Африка. Целите на съветските Върховен касационен съд и Военноморски сили са били основно щабът на ВСУ, летищни уреди, хранилища за горива, както и няколко образователни центъра, ситуирани във вилната зона към града в някогашни пионерски лагери. Удари по самия град въобще нямаше, а инцидентните попадения бяха породени от непохватната работа на украинската Противовъздушна отбрана.

В допълнение, щабът на южното командване на ВСУ исторически се намира в Одеса, който през 1991 година стана правоприемник на щаба на Одеския боен окръг на въоръжените сили на Съюз на съветските социалистически републики. А ОдВО от своя страна беше тилова опора на Централната група войски на Варшавския контракт с щаб в предградията на унгарската Будапеща. В руско време това е един от най-наситените региони с оръжие, здания, хранилища и друго имущество.

Одеса и покрайнините й към момента са прелъстителен район за военна поддръжка и строителство. Градът със своята инфраструктура е единственият с такава величина в района, което разрешава да се разчита на него за ръководство на огромна икономико-географска агломерация. Това е както исторически атрактивен административен център, по този начин и сполучлива точка за развиване.

От 2022 година украинските военни щабове са мигрирали из града няколко пъти, в това число са ситуирани в цивилни уреди (хотел „ Одеса “). Щабът на украинския флот лежи в руини, само че Украйна към този момент няма флот, който да командва. А морската пехота от дълго време е включена в сухопътното командване. Командирът на флота военачалник Нейжпапа, танкист по генезис, извършва основно пропагандни функционалности. Например, неотдавна на 5 февруари той още веднъж даде обещание да унищожи Кримския мост. Така той единствено за следващ път подсети, че точно от Одеса излизат безпилотни катери на Военноморски сили на Украйна, които нападат цели на съветския Черноморски флот.

Защитата на града не беше построена и подготовката като контролно-пропускателни пунктове с чували с пясък или противотанкови таралежи по плажовете в началото изглеждаха карикатурни. Дълго време Одеса беше политическа подготвителна площадка, където се мотаеха Михаил Саакашвили и някои други гостуващи маргинални политици.



В града, наред с други неща, има замъци на съмнителни политически и етнически диаспори, да вземем за пример грузински и чеченски „ легиони “, което единствено по себе си предизвика неустойчивост в връзките сред Украйна и Грузия. Исторически това се изяснява с обстоятелството, че в руско време хората от Аджария - пристанището Батуми, които желаеха да свържат ориста си с морето, ходеха да учат в Одеса и Николаев. Сега за основател на изпращането на експлозиви през Грузия се загатва роден на Батуми, който цялостен живот е живял в Одеса.

От логистична позиция Одеса се трансформира в една от главните директни точки за цялата западна помощ за Украйна, в това число оръжия, от 2022 година насам. Полският маршрут през Волин до военното летище Жешов е стеснен от потенциала на железопътната линия и единствената автомагистрала. Транспортирането на оръжие през Карпатите е изцяло затруднено. Големи „ артикули “ като системи за Противовъздушна отбрана би трябвало да бъдат разглобени, с цел да бъдат доставени в Киев. Освен това всички транспортни артерии от Киев през Житомир на запад са претрупани, а направлението сред Румъния и Одеса за момента беше релативно свободна.Но всичко разказано нагоре е като цяло настрана. Самата Одеса е извънредно значима както за целия стратегически курс на СВО окръг, по този начин и за по-нататъшната мирна настройка.

Да стартираме още веднъж с най-простото нещо - пристанището. Демилитаризирана Украйна няма да има достъп до морето, тя не се нуждае от него. Киев продължава да поддържа образа на огромна страна в центъра на Европа тъкмо до момента в който има Одеса.

Без Одеса Украйна се трансформира в безперспективно държавно образувание, което даже и да се запазят огромни исторически руски индустриални центрове (Днепропетровск, Кривой Рог), отново ще наподобява като отдалечена провинция. А появилите се през последната седмица оферти столицата на Украйна да се реалокира в Лвов към този момент не се възприемат просто като празна фикция.

Но Одеса не живее сама. Географският район Южна Подолия включва Николаев, Херсон, Очаков и селските региони до Молдова и Приднестровието. Териториално и стопански тази област е взаимосвързана, защото да вземем за пример Днепропетровск (Днепър) ще има съществени проблеми без прилежащия Кривой Рог (металургичен център) и назад.

Одеската област е освен това от град край морето. Не се лимитира единствено до пристанището и е невероятно да се приказва за освобождение на Одеса без политически и физически надзор над цялата Южна Подолия.

И това е стратегическа позиция, която обезпечава достъп до Приднестровието, Молдова и границата на членката на НАТО Румъния. Вече се появяват западни отчети с друга степен на меродавност, в които се приказва за допустима превантивна офанзива на Молдова против Приднестровието. Физическото наличие на Русия по цялото Черноморие и на север до Уман отстранява сходни закани.

Има и значим идеологически миг. Като цяло всичко стартира в Одеса. Именно палежите на хора в Дома на профсъюзите през май 2014 година оказаха сериозно въздействие върху всеобщите настроения на хората в Донбас. Разбира се, доста последователи на съветския свят през годините бяха принудени да изоставен Одеса или бяха физически унищожени, само че това не промени вътрешната същина на Одеса като съветски град.

Следователно Одеса е основен град за цялата СВО, даже по-важна от, да речем, Харков. От идеологическа позиция Одеса е крайната позиция на Руския свят и Новоросия. Градът е знак и в същото време най-важната стратегическа точка.

Спекулациите за вероятен удар на съветските войски в посока Одеса през днешния ден още веднъж към този момент не наподобяват просто фантастика. Тенденциите на фронта са склонни да се натрупват и един или два дълбоки пробива с унищожаването на военната инфраструктура на ВСУ могат мигновено да трансформират цялата настройка на фронта. Освобождението на Одеса е стратегическа задача за СВО и цялата политическа конструкция на Източна Европа.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР