Украйна отдавна настоява пред своите съюзници да предоставят модерни изтребители,

...
Украйна отдавна настоява пред своите съюзници да предоставят модерни изтребители,
Коментари Харесай

САЩ разрешиха прехвърлянето на датски и нидерландски F-16 в Киев

Украйна от дълго време упорства пред своите съдружници да дават съвременни изтребители, с цел да пази небето си от съветски офанзиви, съобщи Би Би Си.


Съединени американски щати утвърдиха прехвърлянето на Украйна на създадени в Съединени американски щати изтребители F-16 от Дания и Нидерландия, когато украинските водачи бъдат изцяло подготвени да ги ръководят.

" По този метод Украйна ще може да се възползва изцяло от новите си благоприятни условия ", съобщи представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Украйна похвали решението, за което настояваше интензивно от предходната година.

Но се чака да минат месеци, преди Киев да може да употребява американските F-16, с цел да се опита да противодейства на въздушното предимство на Русия.

Смята се, че Нидерландия разполага с към 24 оперативни F-16, които се възнамерява да бъдат извадени от въоръжение и сменени с по-модерни военни самолети.

Дания също възнамерява рационализация на своя флот от към 30 F-16.

Съединени американски щати и техните съдружници по-рано изключиха опцията да дават F-16 на Украйна, опасявайки се, че това ще докара до по-нататъшна ескалация на спора с нуклеарно въоръжената Русия.

Русия - която стартира пълномащабно навлизане в Украйна през февруари 2022 година - до момента не е направила обществен коментар по въпроса.

Дания и Нидерландия са получили " публични гаранции " за прехвърлянето на техните многоцелеви военни самолети F-16, съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Говорителят добави, че това ще стане " незабавно откакто първият набор от украински водачи приключи образованието си ".

Нидерландският външен министър Вопке Хукстра приветства решението на Съединени американски щати, като съобщи, че " това е значим стадий за Украйна в отбраната на народа и страната ѝ ".

" Сега ще продължим да обсъждаме тематиката с нашите европейски сътрудници ", написа той в обява в X, прочут преди като Twitter.

Датският министър на защитата Якоб Елеман-Йенсен повтори думите му.

" Правителството неколкократно е заявявало, че дарението е естествена последваща стъпка след образованието. Обсъждаме го с близки съдружници ", съобщи той пред датската осведомителна организация " Рицау ".

В Украйна министърът на защитата Олексий Резников дефинира решението на Съединени американски щати като " чудесна вест ".

" Нашата войска е потвърдила, че е цялостна с бързо учащи се водачи. Скоро ще потвърдим, че успеха на Украйна е неизбежна. Благодаря на всички наши сътрудници и другари в Съединени американски щати, Нидерландия и Дания. Напред към успеха! ", написа той в обществената мрежа X.

11-членна коалиция от съдружници на Украйна на Запад би трябвало да стартира образованието на украински водачи по-късно този месец и се чака те да бъдат подготвени през идната година.

По-рано тази седмица представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат призна, че Киев няма да може да експлоатира F-16 през идните есен и зима.

F-16 Fighting Falcon се счита за един от най-надеждните изтребители в света.

Той може да бъде въоръжен с точно управляеми ракети и бомби и може да лети със скорост 2400 км/ч, съгласно Военновъздушни сили на Съединени американски щати./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР