Украйна очаква да започне строителни работи по четири нови ядрени

...
Украйна очаква да започне строителни работи по четири нови ядрени
Коментари Харесай

Украйна обяви къде ще инсталира двата реактора от АЕЦ Белене

Украйна чака да стартира строителни работи по четири нови нуклеарни реактора това лято или през есента, съобщи министърът на енергетиката на страната Герман Галушченко пред Ройтерс. Това се случва на фона на изгубения потенциал поради съветските военни удари по енергийната инфраструктура на страната.

Два от блоковете, които включват реактори и обвързвано с тях съоръжение, ще се основават на създадено в Русия съоръжение, което Украйна желае да внесе от България, до момента в който другите два ще употребяват западна технология от производителя на енергийно съоръжение " Уестингхаус “.

И четирите реактора ще бъдат издигнати в атомната електроцентрала " Хмелницки " в западната част на Украйна, Галушченко, съобщи Българска телеграфна агенция.

Графикът е по-амбициозен от контури по-рано от Киев, в който бе упоменато започване на работа " по някое време през 2024 година ", като в него не бе да конкретизирано, че и четирите реактора могат да бъдат създадени по едно и също време, добавя Ройтерс.



Герман Галушченко

По време на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България предходната година стана известно, че са водени договаряния за продажба на създадените в Русия реактори за АЕЦ " Белене ", като след това Народното събрание даде позволение на министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния по въпроса.

" Мисля, че (ще стартираме строителството) през лятото-есента “, сподели Галушченко в изявление. " Имаме потребност от съдове ", добави той, имайки поради съдовете под налягане на реактора, които ще би трябвало да бъдат импортирани. Искаме да създадем трети и четвърти блок незабавно. " Строителството на 3-ти и 4-ти реактор в Хмелницки стартира през 80-те години, само че беше замразено.

След като получи самостоятелност от Съветския съюз през 1991 година, Украйна построи три нови нуклеарни реактора - по един в АЕЦ " Запорожие ", " Хмелницки " и " Ровно ".

" С 3-ти и 4-ти (Хмелницки блок) желаеме да компенсираме " Запорожие ", а в този момент водим договаряния с сътрудниците ни от България за двата реактора, които желаеме да вземем ", сподели още Галушченко.

" Ако получим корпусите на реакторите през днешния ден, мисля, че ще минат 2,5 години и ще имаме трети реактор в деяние “, добави министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР