Украйна няма достатъчен капацитет за съхранение дори за намалената си

...
Украйна няма достатъчен капацитет за съхранение дори за намалената си
Коментари Харесай

В Украйна не достига място за съхранение на новата зърнена реколта

Украйна няма задоволителен потенциал за предпазване даже за понижената си годишна продукция от зърно през 2022 година, заяви Световната стратегия по прехраната (СПП) на Организация на обединените нации във вторник, като страната се стреми да изнася съществуващите ресурси, без значение от съветската инвазия, предава Ройтерс.

Якоб Керн, координатор на СПП в Украйна, цитира оценки, съгласно които 20% от засадените площи в Украйна няма да бъдат събрани през юли и че площта на засадените пролетници ще бъде с към една трета по-малка от нормалната.

Украйна е петият максимален експортьор на пшеница в света и в челната тройка на износитеите на царевица, ечемик и слънчогледово семе. Производството на пшеница през 2021 година беше към 40 милиона тона, а другите три артикули - още 50 милиона тона.

Голямо предизвикателство тази година е износът на съществуващи зърнени ресурси, с цел да се обезпечи потенциал за предпазване за реколтата през 2022 година и да се генерират пари за закупуване на семена и торове за идващия сезон на засаждане, сподели Керн на брифинг в Женева посредством видео връзка от Украйна.
 Правителството на Украйна умува по какъв начин да избави реколтата
Правителството на Украйна умува по какъв начин да избави реколтата

Обмисля се проект за поддръжка на сеитбената акция

Керн цитира министерството на земеделието на страната, че Украйна е изнасяла съвсем цялото си зърно и маслодайни семена - до 6 милиона тона на месец - през морски пристанища, които в този момент са блокирани от спора.

" Министърът ни сподели предходната седмица, че главната паника на този стадий е неналичието на потенциал за предпазване за прибиране на реколтата от зърно през 2022 година Приблизително за 15 милиона тона зърно няма да има място в силозите в цялата страна ", сподели той.

Ако Украйна не може да изнасе актуалните си ресурси, фермерите може да не са в положение да си разрешат разноските за прибиране на реколтата, камо ли да засадят реколтата за идната година, добави той.

Липсата на украинско зърно на международните пазари тласка цените на храните по света. СПП харчи 70 милиона $ повече на месец, с цел да закупи същото количество храна като предходната година, сподели Керн.
 Може ли Индия да изхрани света?
Може ли Индия да изхрани света?

Тревога за неприятна годишна продукция и липса на торове

Загубата на два огромни експортьора на зърно - Украйна и Русия беше усложнена от новините, че положението на реколтата от пшеница в най-големия производител в света, Китай, може да е " най-лошото в историята " , съгласно министъра на земеделието на страната.

Лошите условия на развъждане в засегнатите от суша елементи на Съединени американски щати наподобява ще понижат в допълнение доставките.

Много страни не разрешиха износа на съществени артикули като зърнените храни, растителните масла и захарата, с цел да задоволят потребностите на своите пазари, което ускорява опасенията за
 Ливан отпуска средства за краткотрайно превъзмогване на хлебна рецесия
Ливан отпуска средства за краткотрайно превъзмогване на хлебна рецесия

Пред фурните в страната се вият дълги опашки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР