Украйна може да създаде ядрени оръжия в рамките на няколко

...
Украйна може да създаде ядрени оръжия в рамките на няколко
Коментари Харесай

Билд алармира за опасност от ядрена война: Украйна може да направи атомна бомба до няколко седмици и да я използва

Украйна може да сътвори нуклеарни оръжия в границите на няколко седмици и да ги употребява против съветската войска, написа BILD, цитирайки неназован украински чиновник, работещ в региона на доставките на оръжия.

" Имаме материала, имаме знанията. Ако поръчката бъде дадена, ще ни отнеме единствено няколко седмици, с цел да създадем първата бомба ", споделя той.

Пояснява се, че това изказване е направено преди няколко месеца на закрит брифинг, на който участва сътрудник на BILD, предава " Труд ".

Служителят прецизира, че сходен сюжет се счита за вероятен, в случай че след края на настоящия спор Украйна не бъде призната в НАТО и последват нови дейности от страна на съветската войска. Западът би трябвало " да мисли по-малко за алените линии на Русия и доста повече за нашите червени линии “, предизвести украинският представител.

BILD написа, че готовността на Киев за сходен сюжет се удостоверява от думите на Володимир Зеленски. На среща с Доналд Тръмп той съобщи, че " или Украйна ще има нуклеарни оръжия и тогава те ще станат наша отбрана, или ще би трябвало да се присъединим към някакъв съюз. Днес няма други ефикасни съюзи с изключение на НАТО “, посочи Зеленски.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Украйна остана със забележителен нуклеарен боеприпас. През 1994 година Украйна, Русия, Съединени американски щати и Англия подписаха Будапещенския меморандум. В сходство с документа този боеприпас беше премахнат, а в подмяна нуклеарните сили се ангажираха да подсигуряват сигурността на Киев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР