Украйна използва система за лицево разпознаване, за да идентифицира руски

...
Украйна използва система за лицево разпознаване, за да идентифицира руски
Коментари Харесай

Спорна система за лицево разпознаване намира приложение в конфликта в Украйна

Украйна употребява система за лицево различаване , с цел да разпознава съветски бойци, убити на нейна територия. това е значима стъпка напред в потреблението на тази будеща разногласия технология, споделиха през вчерашния ден специалисти пред Франс прес.

Киев подсигурява, че информацията, получена с помощта на този програмен продукт, се употребява за намиране и известяван на фамилиите на починалите , като по този метод се заобикаля филтъра на съветската военна агитация.

Този инструмент, употребяващ изкуствен интелект и създаден от американската компания " Клиървю Ей Ай " (Clearview AI), може да помогне на опечалените фамилиите да изразят скръбта си, само че рискът от неточност е забележителен.

„ Ако сте съветски родител, на който е казано, че детето му е било убито, само че това не е правилно, вие се озовавате в доста комплицирана етична алтернатива “, акцентира Джим Хендлър, шеф на Института за проучване на данни и приложения на Политехническия институт " Ренсълиър " в щата Ню Йорк.

" Clearview AI твърди, че е дала на украинските водачи безвъзмезден достъп до своите услуги, които съпоставят изображения, оповестени в интернет, със фотоси, качени на сървърите на компанията от консуматори, които желаят да разпознават обещано лице.

„ Украински чиновници, на които е възложен достъп до Clearview AI, реагираха с възторг и чакаме спомагателна противоположна връзка от тях “, сподели в изказване основният изпълнителен шеф и съосновател на компанията Хоан Тон-Тат.

Украинският вицепремиер Михайло Фьодоров написа в сряда в мобилното приложението Телеграм, че страната му употребява " изкуствен интелект ", с цел да съпоставя профилите на съветски бойци в обществените мрежи със фотоси на техните остатъци и да уведомява роднините за починалите.
Той посочи, че една от задачите е била да се „ разсее митът за „ специфична интервенция “, употребявайки израза, употребен от Москва за военната си инвазия в Украйна.
Украинските управляващи не дадоха отговор на молбата на Агенция Франс Прес да получи уточнения по отношение на изказванията на Фьодоров.

Москва публично заяви за 498 съветски бойци , убити от началото на спора, само че тази цифра не е обновена от седмици. НАТО от своя страна дефинира броя на убитите, ранените или изчезналите съветски военни на 40 000.
 
" Познати проблеми "

Използвано към този момент като инструмент за водене на война, лицевото различаване буди спорни реакции  - от заканите, които тази технология основава за  персоналния живот, до алгоритмичните неточности при идентифицирането на чернокожи.

За специалистите потреблението ѝ за идентифициране на починалите може да се окаже проблематично, още повече, че раните, получени на бойното поле, са способни да трансформират доста чертите на лицето.

„ Един от най-познатите проблеми на тази технология е, че тя не е съвършена “, споделя Ерик Голдман, съдиректор на Института за правни проблеми в региона на  високите технологии към Правния факултет на Университета на Санта Клара. " Тя от време на време прави неправилни идентификации, а това може да промени един живот ", добавя той.

Преподавателят признава обаче, че технологиите могат да бъдат в помощ на фамилии, които нямат новини от околните си, отпътували ​​на война.
„ Може да си представим случаи, в които би било добре да можем да понижим броя на изчезналите бойци “, сподели Голдман. Той обаче не счита, че лицевото различаване е вярното решение.

В писмото, с което предлага услугите си на украинските управляващи, Clearview AI твърди от своя страна, че технологията ще бъде от огромна изгода.
Компанията твърди, че базата ѝ данни съдържа 2 милиарда изображения от ВКонтакте (VK), съветския еквивалент на Facebook, и може да разпознава починалите, без да се нуждае от пръстовите им отпечатъци, които постоянно е мъчно да бъдат получени.

Що се отнася до точността на нейната технология за идентифициране на починали, Clearview AI споделя, че тя работи " ефекасно без значение от възможни пострадвания по лицето " на починалите. Агенция Франс Прес не съумя да ревизира по самостоятелен път тези изказвания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР