Украйна има своето достойно място в общото ни европейско семейство,

...
Украйна има своето достойно място в общото ни европейско семейство,
Коментари Харесай

Желязков: Присъединяването на Украйна към ЕС е геополитически избор, който България категорично подкрепя

Украйна има своето почтено място в общото ни европейско семейство, присъединението й към Европейски Съюз е геополитически избор, който България изрично поддържа. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в изявление пред депутатите от Върховната рада на Украйна в Киев, оповестиха от Народно събрание.


Българска делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на посещаване в Украйна по покана на ръководителя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа Станислав Анастасов и ръководителят на Групата за другарство с Украйна Ивайло Мирчев.

Председателят на Народното събрание поздрави украинския народ, Върховната рада и нейния ръководител за решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз. Росен Желязков удостовери непоколебимата поддръжка на България за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. В навечерието на втората година от съветската експанзия през днешния ден аз съм тук при вас, с цел да изразя удивление от безпримерния подвиг на украинците и да заявя безусловната поддръжка и съпричастност на моята страна към идеята на Украйна, съобщи той.

В дългия лист на закононарушенията против човечеството би трябвало да откри място и закононарушението „ кражба на бъдеще “, уточни ръководителят на Народното събрание. По думите му вредите от съветската военна експанзия против Украйна имат поразителен резултат за няколко генерации напред. Росен Желязков цитира думи на един от най-младите и обичани поети на Украйна – Максим Кривцов, умрял едвам 33-годишен в Купянск. Неговите стихове се чуха на български, неговото име стана за нас знак на млада Украйна, акцентира ръководителят на Народното събрание. Максим Кривцов е воин освен на своята страна, само че и на своето потомство, което незаслужено губи младостта си, с цел да брани жанр и татковина, добави Росен Желязков.

България осъжда пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и е напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на съветската военна експанзия и с обезпечаването на нашата взаимна поддръжка за Вашата страна, съобщи ръководителят на Народното събрание.

България оказва поредна поддръжка на Украйна във всички измерения – политическо, финансово, военно и филантропично, уточни Росен Желязков. Той съобщи, че страната ни ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо и напомни, че българската помощ за Украйна е постановена на най-високо равнище със седем решения на Народното събрание. Те плануват безплатно даване на украинската страна на бронирана транспортна техника, муниции за автоматизирано стрелково оръжие, образование на украински военни санитари в България и други, посочи ръководителят на Народното събрание. Той добави, че във фокуса на решенията на българския парламент е също плануванаъа поддръжка във възобновяване на стопанската система, инфраструктурата и енергетиката, усилване на енергийното съдействие и филантропичната помощ.

Председателят на Народното събрание удостовери позицията на страната ни, която е измежду най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция и евроатлантическата вероятност на Украйна. Дългосрочният ангажимент на Европейския съюз към Украйна е най-хубавата гаранция за свободното и несъмнено бъдеще на вашата страна, акцентира Росен Желязков.

България съществено разисква сериозно значимата тематика за следвоенното възобновяване на Украйна, означи ръководителят на Народното събрание. Той уточни, че 80 български компании с потвърдени професионални благоприятни условия в ремонта и построяването на нуклеарни и топлоелектрически централи, мрежи за високо напрежение и газова инфраструктура имат подготвеност да вземат участие в отстраняването на забележителните вреди, породени от военната експанзия на Русия, както и за увеличение на инфраструктурната съгласуваност на страната с Европейски Съюз. Готови сме да предоставим методическа и експертна помощ в региона на създаването на политики за възобновяване на украинската стопанска система и включването на екологичния и цифровия преход в този развой, добави Росен Желязков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР