Украйна идентифицира кораби, ударени при атаката на Севастопол, като твърди, че Русия е „непоправима загуба“

...
Украйна идентифицира корабите, ударени при атаката срещу руска военноморска база
Коментари Харесай

Украйна идентифицира корабите, ударени при атаката срещу руска военноморска база в окупирания Крим, твърдейки, че корабите не подлежат на ремонт.

Атаката рано сутринта в сряда в Севастопол, най-големият град в Крим, бележи най-амбициозния удар на Украйна срещу пристанището от началото на войната и идва, когато Киев засилва ударите с ракети и безпилотни самолети по полуострова.

В сряда Андрий Юсов, представител на Министерството на отбраната на Украйна, каза, че десантният кораб "Минск" и подводницата "Ростов на Дон" са били унищожени при атаката. И двете бяха в ремонт по това време.

Говорейки пред украински медии, Юсов нарече унищожаването на десантния кораб „непоправима загуба“ за руския морски флот, тъй като, както той твърди, руснаците вече не произвеждат такива кораби. Той добави, че Министерството на отбраната не иска да навлиза в подробности с какво оръжие е ударена корабостроителницата, но че демилитаризацията на окупираните украински територии е в ход.

CNN не може независимо да провери твърденията на Украйна.

През последните седмици Украйна съсредоточи усилията си върху Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. и е стратегически жизненоважен логистичен център за военните усилия на Русия поради местоположението си в Черно море.

 Дим се издига от корабостроителницата, засегната от украинска атака в Севастопол, Крим, на 13 септември 2023 г. Дим се издига от корабостроителницата, засегната от украинска атака в Севастопол, Крим, на 13 септември 2023 г. Ройтерс

Киев настоява, че неговите удари по военноморски бази и плавателни съдове в Крим са неразделна част от тяхната контранастъпателна стратегия, предназначена да изолира полуострова и да затрудни Русия да поддържа военните си операции в украинския континент, каза украински източник, запознат със стратегията. CNN.

Ден след атаката в Севастопол Украйна извърши друга операция, атакувайки два кораба в ранните часове на четвъртък сутринта. Корабите са били от проект 22160 в югозападната част на Черно море, се казва в съобщение на Генералния щаб на Украйна.

Разузнаването на отбраната пусна видео от инцидента, показващо нещо, което изглежда като руски патрулен кораб, атакуван от военноморски дронове. Кадрите за нощно виждане изглежда са записани от един от дроновете, докато се движи към патрулния кораб, който изглежда открива огън, когато атакуващите кораби се приближават.

Генералният щаб каза по-късно в четвъртък, че ударите са причинили „известни щети“.

Министерството на отбраната на Русия също призна, че един от неговите кораби, „Сергей Котов“, е бил атакуван през нощта. „В хода на отблъскването на атаката пет вражески безпилотни лодки бяха унищожени от огън [на кораба]“, се казва в изявление на министерството, въпреки че не се споменава никаква атака срещу втори патрулен кораб.

Дим се издига от корабостроителницата, за която се съобщава, че е била ударена от украинска ракетна атака в Севастопол, Крим, в това неподвижно изображение от видео, заснето на 13 септември 2023 г. REUTERS TV чрез REUTERS Дим се издига от корабостроителницата, за която се съобщава, че е била ударена от украинска ракетна атака в Севастопол, Крим, на това неподвижно изображение от видео, направено на 13 септември 2023 г. REUTERS TV чрез REUTERS Ройтерс

Също в четвъртък украинските сили в кримския град Евпатория унищожиха руски комплекс за противовъздушна отбрана при атака през нощта с използване на крилати ракети и дронове. Украинският президент Володимир Зеленски нарече операцията "триумф" във вечерното си обръщение, добавяйки: "Това е много важно постижение, браво!"

Изместването на фокуса към Крим също дойде, след като Русия позволи Черноморската инициатива за зърно да изтече през юли. Споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 г., позволи износа на украинско зърно – до изтичане на сделката, като Москва отказа да поднови пакта.

Оттогава Черноморският флот на Русия възобнови блокадата на пристанищата на Украйна, възпрепятствайки жизненоважния износ на зърно и заплашвайки глобалната продоволствена сигурност.

В Европа има и други ограничения; през май Европейската комисия забрани вноса на украински селскостопански продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия до 5 юни, мярка, целяща да облекчи логистичните затруднения и да защити местните фермери от подбиване на цената от по-евтиното украинско зърно.

През юни Европейският съюз реши постепенно да намали предпазните мерки за вноса на украински продукти до 15 септември – този петък. В четвъртък украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че очаква Европейската комисия да „удържи на думата си“ и да премахне всички ограничения върху износа на украинско зърно до петък, като каза, че не би било „приемливо“ да продължи забраната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР