Украйна е подготвила икономически план, който ще предложи на Международния

...
Украйна е подготвила икономически план, който ще предложи на Международния
Коментари Харесай

Планът на Украйна в случай, че не получи финансова помощ от САЩ

Украйна е подготвила стопански проект, който ще предложи на Международния валутен фонд (МВФ), ако не получи финансова помощ от Съединени американски щати. Това написа Bloomberg, базирайки се на свои източници.

Планът главно включва разширение на продажбите на държавни облигации на вътрешния пазар, повишение на налозите и понижаване на разноските.

Прилагането му (ако се наложи) ще подсигурява на Международния валутен фонд (МВФ), че Украйна ще може да обслужва задълженията си, в случай че не получи помощ - това е изискване за отпущането на заем от общо 15,6 милиарда $ в границите на четири години (тази година страната би трябвало да получи 5,3 милиарда долара).

Според събеседник на организацията, украинските управляващи виждат риск от несъгласуване на заплащанията заради неналичието на финансова помощ от Съединени американски щати. Страната счита вероятно да компенсира тези средства посредством вътрешни заеми - пазаруване главно от банките на държавни облигации. Киев чака посочената мярка да донесе най-малко 5 милиарда $ доходи тази година.
 Каква финансова помощ чака да получи Украйна от Европейски Съюз през 2024 година
Каква финансова помощ чака да получи Украйна от Европейски Съюз през 2024 година

Една трета от отпуснатите до момента средства са за военна помощ

От Централната банка на страната разясняват пред Bloomberg, че Киев ще разиска с МВФ " проект за деяние " при положение, че финансовата помощ от други страни спре. Централната банка в същото време акцентира, че чака обновяване на поддръжката " през идващите месеци ", а МВФ споделя тази позиция.

" Мерките, планувани в " проект Б ", се разискват и евентуално биха могли да включват активиране на вътрешния пазар на кредитиране, фискална оптимизация и консолидация ", споделят от Украинската централна банка.

В Съединените щати още не могат да се спогодят за отпущането на помощ за Украйна, само че договарянията не престават. На 1 февруари Европейски Съюз утвърди отпущането на 50 милиарда евро на Украйна за интервал от четири години.
 Бизнесът в Украйна, чийто данъчни приходи в бюджета скочиха над 10 пъти
Бизнесът в Украйна, чийто данъчни приходи в бюджета скочиха над 10 пъти

Страната продължава да се бори с незаконния хазарт
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР