Украйна атакува масирано руски петролни рафинерии, за да удари икономиката

...
Украйна атакува масирано руски петролни рафинерии, за да удари икономиката
Коментари Харесай

Украйна удари 13 важни петролни рафинерии в Русия. Какъв е ефектът

Украйна нападна масирано съветски петролни рафинерии, с цел да удари стопанската система и доставките за армията на страната агресор. Какъв е резултатът и може ли да има последици и за международния петролен пазар?

Общо 15 набези с украински дронове против 13 петролни рафинерии в 9 района на Русия са осъществени от началото на 2024 година На 8 от рафинериите са нанесени обилни вреди, демонстрира разбор на самостоятелната съветска проверяваща медия The Insider.

Атакуваните фабрики имат общ индустриален потенциал от 178 млн. тона петролни артикули годишно, а осемте потърпевши най-тежко - 83 млн. тона годишно.

" Ако вземем поради единствено заводите за пречистване на нефт, за които е доказано, че са развалени, акцията от въздушни удари до момента е засегнала 46 млн. тона годишен потенциал, което е 14% от общия потенциал на рафинериите и 17% от модифицирания през 2023 година нефт ", пресмята изданието.

Русия е една от страните, които преработват най-вече нефт, а украинските офанзиви са в самото сърце на бранша.

Всички рафинерии, против които са ориентирани ударите до момента, изпращат най-малко част от създаденото на международния пазар. Това обрисува евентуален риск за световните доставки на гориво.

Стои и въпросът какво биха подкрепили съдружници на Украйна във връзка с бъдещи офанзиви. Особено Съединени американски щати внимаваха да избегнат ограничения, които биха могли да провокират скок в цените на горивата, когато разработваха глобите против Москва поради войната ѝ в Украйна.

Появиха се изявления, че Вашингтон приканва Киев да понижи ударите по съветски рафинерии. За украинското управление обаче те са законна цел във войната.

Службата за сигурност на Украйна ( СБУ ) удостовери импровизирано пред медии, че стои зад вълната офанзиви. Източник разкри, че систематично се ползва детайлна тактика за понижаване на икономическия капацитет на Кремъл.

" Нашата задача е да лишим врага от запаси и да понижим потока от петролни пари и гориво, които Русия насочва към войната и убийството на нашите жители ", споделя източникът.
Бензиностанция с войска
Киев предприе тази тактичност на фона на съветски триумфи на фронтовата линия в Украйна и липса на задоволително муниции за украинската войска. Ударите са от голяма важност освен тъй като петролната промишленост е основна за обезпечаване на гориво за съветската войска, само че и за приходи от нефтодолари в хазната на Кремъл.
Русия е бензиностанция с войска и ние имаме намерение да унищожим тази бензиностанция
Украйна изправя своята технология за безпилотни летателни апарати против 2000-километрова линия с петролни уреди в Русия. Те са най-вече от епохата на Съюз на съветските социалистически републики и в тях дълго не са вложени средства.

" Русия е бензиностанция с войска и ние имаме намерение да унищожим тази бензиностанция ", сподели в изявление Франсиско Сера-Мартинс, основен изпълнителен шеф на производителя на дронове Terminal Autonomy - американска компания с индустриални мощности в Украйна, учредена предходната година.

Питър Шрьодер - някогашен старши анализатор за Русия в Централно разузнавателно управление на САЩ , разяснява, че наподобява украинските водачи считат, че " даже да останат в отбранителна позиция, би трябвало да могат да продължат да предизвикват провали на Русия ".

Главният изпълнителен шеф на Gunvor Group Ltd. - Торбьорн Тьорнквист, пресмята, че мощности за преправка на към 600 000 барела нефт на ден са били изведени от строя от ударите на украинските дронове, съобщи.

Това докара до повишаване на фючърсите върху дизеловото гориво за четвърта поредна сесия, до момента в който фючърсите върху бензина се покачиха за шеста седмица.

" Това е значимо, тъй като явно ще засегне незабавно износа на дестилати ", сподели Тьорнквист по време на конференцията CERAWeek by S&P Global в Хюстън, Съединени американски щати, преди дни. Той чака износът да намалее с няколкостотин хиляди барела.

Gunvor беше главен търговец на съветски нефт преди нахлуването на Русия в Украйна, само че се отдръпна от съветския пазар скоро след началото на нашествието през 2022 година
Риск за цените или законни цели
Междувременно компанията JPMorgan Chase & Co. пресметна, че украинските офанзиви са извадили от строя нефтопреработвателен потенциал за 900 000 барела на ден. Възможно е да минат " няколко седмици, в случай че не и месеци ", до момента в който потенциалът бъде възобновен, като ударите ще прибавят към 4 $ за барел рискова награда към международните цени на суровия нефт, разясняват анализатори.

„ Файненшъл Таймс “ цитира свои източници, съгласно които Вашингтон е призовал Киев да приключи ударите, предупреждавайки, че рискува да предизвика отговор и да провокира растеж на международните цени на петрола.

Украинската вицепремиерка Олга Стефанишина обаче сподели, че съветските петролни рафинерии са законни цели за въоръжените сили на страната ѝ.
Москва твърди, че ще се оправи
„ Разбираме апелите на американските си сътрудници, само че в същото време се борим със качествата, ресурсите и практиките, които имаме “, разяснява Стефанишина по време на Киевския конгрес за сигурност.

Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов сподели, че държавното управление и фирмите разискват промени в графиците за поддръжка на петролните рафинерии на фона на прекратяването на работата на някои обекти.
Има капацитет за повече произвеждане на гориво в рафинериите, където не е спряно
" Има капацитет за повече произвеждане на гориво в рафинериите, където не е спряно ", сподели той, представен от съветската държавна организация ТАСС.

Прогнозите за пречистване на горива в Русия през 2024 година остават непроменени - покрай равнищата от предходната година от към 5,5 милиона барела дневно, твърди Шулгинов.

Москва обаче към този момент забрани износа на бензин от 1 март до 31 август , с цел да обезпечи задоволителни доставки за вътрешния си пазар преди сезонното повишение на търсенето.

Вълната от офанзиви провокира внезапно повишаване на цените на бензина и дизела на Международната стокова борса в Санкт Петербург , макар че продажната цена на горивата на бензиностанциите в Русия не се промени доста. Възможно е да се наложи страната да пренасочи повече недопечен нефт за експорт поради въздействието върху темповете на пречистване, сподели зам.-министърът на енергетиката Павел Сорокин.
Ударите - до момента и отсега нататък
Сред засегнатите от Украйна бяха енергийният комплекс НОРСИ (NORSI) край Нижни Новгород - четвъртата по величина рафинерия в Русия, благосъстоятелност на " Лукойл " . Тя се намира надалеч от Украйна, на към 430 км източно от Москва, и преработва към 15,8 млн . тона съветски недопечен нефт годишно или 5,8% от общия размер на рафинирания недопечен нефт.

Силно наранена е и най-голямата рафинерия на " Роснефт " , която се намира в град Рязан , на 180 км от Москва. Тя е седма по величина в Русия и преработва към 12,7 млн. тона нефт годишно, или 4,6% от общото количество в Русия.

Критично във връзка с доставките на дизелово гориво в международен мащаб е пристанището на Балтийско море - Приморск , северно от Санкт Петербург, което усили износа от 2008 година насам. То беше разширено и разреши на Русия да заобиколи други пристанища като Вентспилс и Рига в Латвия .
Ще се насочи към основната инфраструктура на терминалите за експорт на артикули в пристанищата Приморск или Новоросийск
Приморск се зарежда от система от тръбопроводи, разпростряла се през цяла Русия и обвързвана със фабрики, в това число тези в Рязан и Нижни Новгород.

Според Марк Уилямс, шеф по проучванията в Wood Mackenzie Ltd. , ударите по тези два завода могат да лимитират износа на дизелово гориво с към 50 000 барела на ден.

" Ако Украйна желае да ускори натиска си върху приходите от преправка на съветски нефт, тя ще се насочи към основната инфраструктура на терминалите за експорт на артикули в пристанищата Приморск или Новоросийск ", споделя Уилямс.

По думите му това " ще окаже спомагателен напън върху връзките със западните съдружници, защото въздействието върху международните цени на петрола и рафинираните артикули ще бъде доста ".

Ключова рафинерия, която би трябвало да се следи, е " Киришинефтеоргсинтез " на " Сургутнефтегаз " край Кириши. Тя е една от двете най-големи в Русия, където се преработват към 17,7 млн. тона съветски недопечен нефт или 6,4 % от общото количество за страната и има стратегическо значение заради близостта си до тръбопровода и пристанището в Приморск.

Рафинерията е била обект на многократни набези от страна на украинците, само че Русия постоянно е успявала да я отбрани, в това число при последната офанзива през март.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР