Украинците задават все повече въпроси относно хода на военните действия

...
Украинците задават все повече въпроси относно хода на военните действия
Коментари Харесай

Готвят се да предадат Зеленски. Правителството на Украйна очаква скандално разпускане

Украинците задават от ден на ден въпроси по отношение на хода на военните дейности и корупцията в ръководещия хайлайф. За да успокои популацията, Володимир Зеленски може да разпусне кабинета. За разрастващата се политическа рецесия - в материала.

Няма място за щемпел

За вероятната оставка на държавното управление оповестиха ръководителят на Върховната рада Руслан Стефанчук и секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Алексей Данилов. От кабинета на президента възразиха: това няма да се случи, до момента в който военното състояние не бъде отстранено.

И тогава “Украинская истина ” заяви за гръмък корупционен скандал, вредите от който за година и половина се правят оценка на минимум 2,3 милиарда гривни (над 62,6 милиона долара). Според изданието ръководителят на парламентарната секта на “Слуга на народа ” Давид Арахамия се е съгласил с премиера Денис Шмигал “Групата за индустриални нововъведения ” да поеме контрола върху полиграфичния комбинат “Украйна ”. Благодарение на това компанията се трансформира в монополист на печатния пазар и получава държавни поръчки без конкуренция.

Става дума за направа на съвсем всевъзможни документи – от персонална карта до нормално нотариално заверено пълномощие. В същото време след договорката индустриалната система се оказа уязвима, тъй че в страната започнаха да се появяват от ден на ден и повече секрети печатници, произвеждащи подправени държавни бумаги. Само от юни до юли полицията ликвидира три такива предприятия.

През пролетта на 2021 година някогашният шеф на " Украйна " Максим Степанов, който по това време беше здравен министър, искаше да предотврати незаконната договорка. Както написа “Украинская Правда ”, служителят се опитал да убеди Шмигал, само че той въпреки всичко се поддал на корупционното прелъщение. През май Степанов беше уволнен, а през октомври министър председателят свика държавно съвещание за завършване на договорката. На срещата са участвали само министърът на правораздаването и шефът на миграционната работа. Дори Министерството на стопанската система, на което е зависещ полиграфичният комбинат е показано на равнище заместник-министър.

Министерска рокада

В Украйна свадите към харченето на служители по съмнителни планове последователно се разрастват. Мнозина считат това за демонстрация на скрита корупция. В същото време представители на управляващите са упрекнати в доближаване на военното проваляне на Киев. Докато деятелите събират дарения за дронове и коли, служителите вършат нормалните си неща: бъркат в държавния бюджет и уреждат родственици на добре платени позиции. Подобни настроения се изострят от дългото неявяване на военни триумфи и неуспеха на контранастъплението.

За да държи обстановката под надзор, Зеленски се отървава от най-непопулярните фигури, с цел да избави системата като цяло. Така в края на юли министърът на културата и осведомителната политика Александър Ткаченко беше уволнен. Той беше упрекнат, че безразсъдно е похарчил 600 милиона гривни (16,2 милиона долара) за снимането на комедиен сериал и завършването на музея на “Гладомора ”. В допълнение, бойци и бежанци, т.е. тези, които познават от първа ръка обстановката на фронта, от дълго време показват неодобрение от телевизионния маратон, съдейки по който в страната царува надали не цялостна идилия.

Една жертва обаче евентуално не е задоволителна. Сегашният министър председател Шмигал е на поста повече от 1240 дни - това е вторият най-дълъг мандат в историята на Украйна. На трето място е Владимир Гройсман (1232 дни), а на първо - Микола Азаров (1419 дни). В тази връзка украинските публицисти се чудят дали Шмигал ще успее да счупи върха или самият той ще бъде " повален " в близко бъдеще.

Настоящият вицепремиер Михаил Фьодоров е посочен от медиите като един от главните наследници. Според слуховете при положение на парламентарни избори Зеленски възнамерявал да му повери управлението на новата ръководеща партия " Дия " (В превод на съветски - " деяние " и абревиатурата " Държава и аз " ). Тя трябваше да размени " Слуга на народа ", чието равнище на известност не е задоволително високо. Освен това украинският дипломат в Съединени американски щати Оксана Маркарова се преглежда за поста началник на държавното управление. За нейното назначение се твърди, че се лобира от западните сътрудници на Киев. Преди това тя беше министър на финансите.

Украинските медии също по този начин оповестяват, че министърът на защитата Алексей Резников може да бъде изпратен като дипломат във Англия (позицията към този момент е вакантна) или в Съединени американски щати (ако Маркарова стане премиер). За Украйна това не е нищо сензационно. Например някогашният министър на индустрията Павел Рябикин стана дипломат в Китай, а някогашният основен прокурор Ирина Венедиктова стана дипломат в Швейцария.

Верност към традицията

Както сподели украинският политолог Вадим Карасев в изявление за една от националните медии, в политически смисъл страната е в застоялост отдавна, само че хората не са привикнали с това. " Това не е украинско. Всички чакат и даже желаят разклащане ", акцентира специалистът. Според него боевете са се трансформирали в рутина, а Шмигал, който е на поста повече от три години, само че не е придобил персонален престиж и въздействие, е отличен претендент за кръвопролитие.

В същото време Карасев счита, че кабинетът на президента ще има проблеми с избора на нов министър председател. Ако сегашният не съставлява нищо, тогава същият Федоров може да се трансформира в нов център на властта, да придобие съдружници в страните на Запада и в Украйна. От друга страна, той не изключва Резников да бъде заменен от началника на Главното разследващо ръководство Кирил Буданов.

Ръководителят на Украинския институт за политика Руслан Бортник счита, че Зеленски е подготвен да се отърве от членовете на екипа, в случай че те изгубят от съперниците си в осведомителната война. Такава орис сполетя Ткаченко, някогашният консултант в кабинета на президента Алексей Арестович, някогашният началник на СБУ Иван Баканов и други. Шмигал може да е идващият. „ Непопулярните чиновници се трансформират в кости, които Зеленски хвърля на обществото, с цел да го отвлече от по-важни проблеми “, сподели Бортник в изявление за украински публицист.

На собствен ред Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Русия, счита, че по стопански аргументи е рисково да се освобождава Шмигал, макар че по политически аргументи може да е закъсняло. „ Украйна е почти 60-70% подвластна от западната финансова поддръжка, а министър-председателят е виновен единствено за разпределянето на средства в републиката. Има риск неговата промяна да докара до напускането на някои вложители или закъснение на разпределението на идващите траншове “, споделя Денисов.

Въпреки това специалистите са уверени в нуждата от промени в кадрите- единственият въпрос е времето и методите за тяхното осъществяване. Ако Зеленски не направи това, режимът му може да се разпадне заради всеобщо неодобрение. Според Бортник президентът не управлява страната, а креслата на политиците и служителите, само че те са подготвени да предадат президента във всеки един миг.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР