Украинци, намерили убежище в хотели по Южното Черноморие, са в

...
Украинци, намерили убежище в хотели по Южното Черноморие, са в
Коментари Харесай

Къде ще бъдат настанени бежанците по Южното Черноморие след 31 май?

Украинци, намерили леговище в хотели по Южното Черноморие, са в безпокойствие от идното им пренасяне в държавни бази, поради изтичащата стратегия за помощ от 40 лв.. В същото време туристическият отрасъл е заставен да отхвърля резервации от летовници, поради неяснотата какво ще се случи след 31 май.

Хотелът на Елена Андонова в Слънчев бряг е цялостен с бежанци и към този момент е отказала 50% от резервациите, направени от туристи.

" Ние не знаем какво да вършим с резервациите за летния сезон. Дори и против възнаграждение, в случай че бежанците желаят да си заплатят и да останат да обитават в примерно моя хотел, по-късно аз за този хотел не мога да одобрявам резервации и аз ги отхвърлям ", съобщи Елена Андонова, хотелиер.

Ирина, дружно с 8-годишния си наследник, се е избавила от войната и към този момент два месеца живее в хотела в Слънчев бряг.

" Знаем, че можем да останем тук до края на месеца. В суматоха сме, тъй като не знаем какво ще се случи по-късно, къде отиваме и по какъв начин ще живеем. Трудно е, когато не знаем какво ни чака. Тук имаме положителни условия. В сигурност сме и се усещаме като вкъщи си ", добави Ирина Ковал.

" Децата плачат, майките плачат, те са под стрес, че от Украйна е трябвало да дойдат да живеят в България и към този момент започнаха да привикват в хотелите, молим българското държавно управление да удължи програмата ", добави Наталия Залатаверха от Киев.

Този детски лагер в Равда е една от 30-те държавни бази в Бургаско, които държавното управление обследва, с цел да настани бежанци, само че базата е резервирана от възпитаници за 24-ти юни и не ясно до по кое време ще могат да останат украинците.

" Въпрос на спогодба е. Ако решат, който има право да вземе такова решение, могат да стоят и три години, няма проблем никакъв, само че по принцип лагерът е изработен за децата, ние си поемаме задължения към децата и за какво би трябвало да ги местим, нали тези лагери са направени за нашите деца ", разяснява Михаил Пеев, началник " Ученически отдих и спорт " Бургас.

Една от най-големите държавни бази е тази на Министерски съвет в Слънчев бряг. Тук има общо 120 места, непокътнати за украинци, още от началото на бежанската вълна, само че до този миг, към момента, никой не ги е потърсил.

А в някои от частните хотели, приютили, бежанци притежателите към момента не са получили обещаната помощ поради инспекциите за дублирани имена на украинци.

" Нека се вършат инспекции. Недобросъвестни, в случай че има, не са хотелиерите, недобросъвестни са жителите, които са били тук, спят в един-два или три хотела, тъй като страната не съумя да създадем подобен правилник пристигнал в хотела, ще си е в този хотел ", сподели още Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Хотелиери упорстват за среща с държавното управление, с цел да се разиска възможното удължение на програмата за базите, в които могат да останат бежанците и през лятото.

Автор: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР