Украинското външно министерство привика посланика ни в Киев Костадин Коджабашев

...
Украинското външно министерство привика посланика ни в Киев Костадин Коджабашев
Коментари Харесай

Украйна привика посланика ни в Киев заради думите на Радев за Крим |

Украинското външно министерство привика посланика ни в Киев Костадин Коджабашев поради думите на Румен Радев  по време на предизборния спор през вчерашния ден с проф. Анастас Герджиков. Държавния глава съобщи, че Крим " сега е съветска територия ". Радев изясни, че позицията му е същата като през 2016 година – " във външната политика е значимо да има прагматизъм. Санкциите, наложени на Русия поради Крим и Украйна, не дават резултат – какъв брой години нямаме резултат от тези наказания. Търсят се прагматични подходи по какъв начин да бъде решен този проблем ".

От, че Киев е предал на посланика позицията на страната " за некоректността и недопустимостта на изявленията на президента на България Румен Радев по отношение на Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни диспути ".

Подчертано е, че думите на сегашния български президент не способстват за развиването на добросъседските връзки сред Украйна и България и остро опонират на формалната позиция на София в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на нашата страна в нейните интернационално приети граници.

Оттам чакат Радев да опровергае изявлението си от през вчерашния ден.

Посланикът Костадин Коджабашев е уверил, че България поддържа непоклатима позицията си в поддръжка за териториалната целокупност на Украйна, в това число Крим като неразделна част от територията ù, и напъните за деокупация на полуострова, в частност посредством присъединяване на България в Кримската платформа.

Междувременно и Европейската комисия реагира посредством собствен представител. Той разгласи, че от гледна точка на 27-те страни и на институциите на Европейски Съюз Крим е Украйна, заяви Българска телеграфна агенция.

" Няма да разясняваме изказването на президента Радев, само че можем да напомним какво е становището на Европейски Съюз за Крим - Крим е украинска територия, която беше нелегално анексирана, в нарушаване на международното право от страна на Русия ", уточни представителят. Той добави, че тази позиция е доста ясна от 2014 година и от този момент е повтаряна неведнъж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР