Украинското ръководство заяви, че вижда напредък в търсенето си на

...
Украинското ръководство заяви, че вижда напредък в търсенето си на
Коментари Харесай

Зеленски вижда напредък по въпроса за западните гаранции за сигурността на Украйна

Украинското управление съобщи, че вижда прогрес в търсенето си на гаранции за сигурност от Запада против бъдеща съветска експанзия. Това сподели в обичайното си вечерно видеообръщение президентът Володимир Зеленски, представен от ДПА.

Той заприказва за „ дипломатически триумф " и означи, че 18 страни са се включили към декларацията на Групата на седемте най-развити стопански системи (Г-7) за обезпечаването на сходни гаранции, само че не навлезе в конкретика.

В посланието си Зеленски насочи взор и към идния в четвъртък Ден на независимостта на Украйна, акцентирайки в тази връзка, че страната му е направила стъпка напред към това да се трансформира в една от най-силните страни в света. Раздираната от война Украйна се отбранява към този момент 18 месеца със западна помощ против Русия, която на 24 февруари предходната година предприе пълномащабно навлизане на нейна територия.

На Деня на независимостта тази година ще се навършат тъкмо една година и половина от началото на военния спор, отбелязва ДПА.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак разгласи в обществената мрежа Телеграм, че се водят договаряния за гаранции за сигурност със Съединени американски щати и Англия.

Очаква се да стартират контакти по въпроса и с другите страни от Г-7. Първите двустранни съглашения би трябвало да бъдат подписани до края на годината, сподели той.

Въпросът опира до това след края на съветската инвазия да не се допусне нова война или повтаряне на експанзията на Москва, добави ръководителят на украинската президентска канцелария.

Зеленски и Ермак подчертаха, че работата по „ формулата на мира " продължава. Една от главните цели е да бъдат изтеглени съветските войски преди каквито и да било договаряния. Русия отхвърля сходна опция като нереалистична.

Според Зеленски 63 дипломатически задачи сега работят по тази „ мирна формула ". Броят на участващите в тази активност посланици от разнообразни страни става все по-голям, добави Ермак. Той чака до един месец да има ново съвещание на тези страни във формат съветници по сигурността, което да приготви свикването на миротворческа среща на върха.

Според предходно изявление на Ермак лидерският конгрес би трябвало да бъде проведен до края на годината, като сега се разисква мястото, където да се състои.

След първата среща на върха е планувано да има втора, в която присъединяване към този момент да вземе и Москва. Президентството в Киев съобщи, че се надява до тогава Русия да е капитулирала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР