Украинското ръководство трескаво търси начини да премине през предстоящия отоплителен

...
Украинското ръководство трескаво търси начини да премине през предстоящия отоплителен
Коментари Харесай

Сензационно: Украйна измисли как да победи зимата

Украинското управление трескаво търси способи да премине през идния отоплителен сезон при съвсем цялостната липса на ресурси от въглища, много скромни ресурси от газ, невиждани цени на силата и значително нарушена подготовка за зимата от техническа позиция, пишат медии.

При това, несъмнено, не приказваме за търсене на пари и незабавно закупуване на енергийни запаси, за занемаряване на хищническата ценова скица на газовия пазар или за ускорение на техническата подготовка - т.е. за естествени решения на казуса. Не, обмислят се много по-екзотични разновидности: от кого и по какъв начин да изстискате нещо, тъй че за сметка на този, хем да прекарате зимата, хем и да поспечелите нещо.

Практическото олицетворение на лозунга „ Граби награбеното “ става доста известно за днешна Украйна, защото има все по-малко благоприятни условия за систематизиране на новопроизведеното заради намаляването на множеството типове произвеждане. Но до каква степен това ще помогне да се преживее зимата е огромен въпрос.

Юрий Витренко, началник на „ Нафтогаз “в Украйна, измисли безусловно отличен проект да избави Украйна от енергиен срив тази зима. Пан Витренко като цяло е съкровищница от екзотични "победни " хрумвания.

Да забележим какви са желанията, изразени от него през последните месеци: /1/с помощта на Европейския съюз да се принуди Русия да транспортира газ от Средна Азия през Украйна; или /2/ принудително да се накара Газпром да трансферира точката на предаване на газа не съгласно съществуващите контракти с европейски контрагенти, а на руско-украинската граница, след което да го продава Украйна; или /3/ искане към европейските компании още тази есен да резервират директни потенциали на Украйна „ в дълготраен проект “ с цел да се доставя оттова съветския газ.

Сега той реши да се спусне от световния мащаб на концепциите си до локално равнище, само че не промени желанието си за екзотика.
Планът, към този момент показан на президента Зеленски, включва две основни стъпки.

Първо, президентът, благодарение на Съвета за национална сигурност и защита (СНБО), е свикан да „ вземе решение за налагане на наказания против юридически лица, които имат акции на оператори на районните газоразпределителни мрежи и са свързани с Дмитрий Фирташ, както и против лица, които са получили нелегално надзор върху ОАО „ Черкасигаз “.

Същевременно се възнамерява „ Нафтогаз “ непринудено и наложително да изкупува акциите в други районни газови компании и надлежно да обезпечи промяна на управлението им. Тоест, в действителност приказваме за национализацията на всички районни газови компании и тяхната централизация под покрива на Нафтогаз ".

В Украйна през днешния ден така наречен „ Облгаз “ газоразпределителните мрежи на обласно равнище (газопроводи със приблизително и ниско налягане) доставят синьо гориво на крайните консуматори, като го получават от магистрални газопроводи. Общата дължина на газоразпределителните мрежи е към 347 хиляди километра.

Между другото, самите мрежи не са публично приватизирани и се ръководят единствено от районните газови компании.
Повече от половината от газоразпределителните предприятия или принадлежат непосредствено на олигарха Дмитрий Фирташ, или той е техен съсобственик. Витренко предлага просто да се изтласкат и оберат тези компании.

Предлага се да се работи по-хуманно с останалите притежатели на мрежата, като им се оферират пари за техните активи.

Ако те откажат, тогава в борбата би трябвало да се включи тежката артилерия, показана от Националното бюро за битка с корупцията и Държавното бюро за следствия, които би трябвало да проучат спецификата на приватизацията на районните газови компании и по този метод да убедят притежателите им да се откажат от тези активи.

Нещо повече, необятно знае се, че районните газови компании в действителност бяха приватизирани с оптимален брой нарушавания и свръхестествен мащаб на корупция. Но също по този начин е правилно, че в редица случаи по-късно към този момент е настъпила смяна в техните притежатели.

Само че изтласкването на районните газови компании не взема решение казуса с дефицита на газ, както и на пари за закупуването му: това единствено дава на Витренко цялостен надзор върху точечното спиране на доставките на газ за потребителите.

Следователно, второ, той предлага да изтръгне 48 милиарда гривни от "Оператора на газотранспортната система на Украйна " (OГТСУ), държавна компания, която е оператор на магистралните газопроводи, основана в сходство с условията на Трети енергиен пакет на Европейски Съюз и се занимава с превозване на съветски газ за Европа.

За което тя получава пълноценни долари от Газпром. Всъщност Витренко възнамерява да постави лапата си върху парите за пренос - както върху 28 милиарда гривни, които към този момент са в сметките на компанията, по този начин и върху тези 20 милиарда, които ще дойдат в бъдеще. Засега се допуска, че ОГТСУ ще ги получи на заем и също ще ги трансферира на Нафтогаз.

Дали в това време OГТСУ ще може без пари да поддържа в редовност директните потенциали, великият комбинатор Витренко не се интересува. Въпреки че преносът на газ е една от последните кокошки в Украйна, която снася, може би към този момент не златни, само че най-малко някакви яйца.

Той възнамерява да наложи задължението за прекачване на тези суми на Нафтогаз от OГТСУ посредством въвеждане на доста характерни промени в данъчното законодателство.

Защото играта, наречена "Да грабим награбеното ", може да се играе и от двама. За това ясно се загатва от Игор Коломойски, който от доста години управлява дъщерното сдружение на „ Нафтогаз “, ОАО „ Укрнафта “. Той интензивно и не безрезултатно се пробва посредством правосъден иск против "Нафтогаз " да си възвърне от последния девет милиарда кубически метра газ, за които се твърди, че са конфискувани от "Укрнафта " през 2007-2013 година
Тази история е извънредно мътна, само че предходната година Коломойски към този момент съумя да отхапе сериозен залък от „ Нафтогаз “, употребявайки също толкоз комплицирана и хитра скица благодарение на държавното управление.

Тогава за погасяване на данъчния дълг на неговата Укрнафта, бе признат обособен закон, според който Нафтогаз превежда по -голямата част от парите за тази цел. Тези средства (20 милиарда гривни) бяха трансферирани авансово за сметка на бъдещи доставки на газ за 13-14 години!

Такъв неповторим вид за погашение на дълга към страната (за сметка на самата държава) наподобява безусловно необикновен, само че въпреки всичко се състоя.

И като се има поради съвсем синовната угриженост на президента на Украйна за Игор Коломойски, евентуално не е невероятно да се изключи различен неповторим случай, при който девет милиарда кубически метра газ ще бъдат трансферирани от Нафтогаз към Укрнафта.

Трябва единствено да се добави, че в навечерието на зимата "Нафтогаз " разполага с общо към 10 милиарда кубически метра деен газ.
С една дума, без значение в чия изгода се разпростира към газта в Украйна тази зима играта „ Граби награбеното “, тя явно ще продължи с огън и жар. Не е ясно единствено, дали всички украински консуматори ще могат да се възползват от огъня на горящия газ тази зима.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР