Украинското правителство задоволява нуждите на болниците на първа линия в

...
Украинското правителство задоволява нуждите на болниците на първа линия в
Коментари Харесай

Politico: Ситуацията с ранените в Украйна е катастрофална

Украинското държавно управление задоволява потребностите на лечебните заведения на първа линия в незадоволителни количества и постепенно, написа Politico. Според лекари, работещи там, броят на ранените пораства бързо, само че няма съоръжение и медикаменти – те просто са откраднати по пътя от Лвов или Киев.

Всеки ден носи нови проблеми на Михаил Данилюк. 34-годишният хирург оперира ранени пациенти, откогато Русия стартира пълномащабната си военна интервенция в Украйна, и работи в три лечебни заведения.

“Днес имахме единствено 10 бойци и 20 цивилни. Вчера имаше 48 бойци и 40 цивилни. И не знам какво ще стане на следващия ден ”, сподели той по време на пауза за цигара на вратата на болница № 5 в Запорожие. „ Все още живи единствено с помощта на това, че доброволци ни оказват помощ с материали. ”

От началото на въоръжения спор размерът на интернационалната помощ за Украйна внезапно се усили. Правителства, неправителствени организации и доброволци се втурнаха да оказват помощ на изпадналата в усложнение страна, а украинското общество бързо се събра, с цел да се отбрани.

Разбира се, една от главните задания на лечебните заведения беше доставката на нужните материали. Но войната продължава година и половина и през това време са ударени 10 лечебни заведения. А доброволците и лекарите са все по-загрижени, че умората на донорите и компликациите при снабдяването ще ги накарат да не могат да доставят сериозни доставки на някои лечебни заведения на първа линия.

В разкъсваното от войната Запорожие, единствено на 25 километра от фронтовата линия, изтощените лекари и доброволци бият паника.

Преди 24 февруари 2022 година популацията на града е било 750 000 души. Сега в Запорожие живеят към 500 000 души, в това число хиляди бежанци от войната. В най-интензивните дни начело се чуват звуци от детонации. Има и по-лоши дни, когато се чуват детонации в самия град. Докато Украйна организира лятната си контраатака на фронтовата линия в Запорожие, локалните лечебни заведения се борят да се оправят с притока от ранени, както военни, по този начин и цивилни.

„ Имаме доста ранени сега и те не престават да идват ”, сподели Данилук. „ Ето за какво имаме потребност от по-постоянни доставки, а нашите управляващи работят доста постепенно. ”

Когато дойдат ранените, физическото положение на някои е просто мъчно да си представим. „ Това е образец за това, което аз назовавам комплицирана хирургия “, изясни Данилюк и по-късно ми сподели фотография, на която боецът от кръста надолу наподобява повече на кървава каша.

“В ежедневна промяна нормално правя минимум пет интервенции, само че върхът ми е 12. Това не включва дребни лезии на меките тъкани ”, сподели той. “Но нормално имаме към пет от тези комплицирани лезии всеки ден. ”

Интензивността на боевете обезпечава непрекъснат приток на бойци и цивилни с ужасяващи пострадвания. Поради това медикаментите и медицинските консумативи се употребяват в огромни количества. Украйна не разгласява данни за жертвите, само че съгласно последните оценки общият им брой е 500 000.

В момента държавните лечебни заведения на ведомствено послушание на Министерството на здравеопазването са задължени по закон да закупуват материали посредством цифровата платформа ProZorro, която е предопределена да предизвиква конкуренцията сред доставчиците и да работи транспарантно. За да създадат поръчка, лекарите осведомят основния доктор на болничното заведение от какво имат потребност, след което той подава заявление до градската администрация. И тя провежда търг. Дори в случай че всичко върви добре, може да отнеме две седмици, до момента в който поръчаните медицински консумативи дойдат. А от време на време лишава още повече време.

“Отне шест месеца, с цел да доставят една от поръчките – сподели Данилюк. – Когато дойдат ранените, както в този момент, както беше през вчерашния ден и както ще бъде на следващия ден, непрекъснато би трябвало да попълняме запасите. И в случай че нещо съответно свърши, доста по-бързо е да се обадим на доброволците и да им кажем какво ни  липсва. Бих споделил, че 90% от това, което употребявам, идва от доброволци. ”

При естествени условия лечебните заведения се пробват да поръчат доставки на едро, само че при интензивни борби и огромен брой жертви от време на време е мъчно да се оценят бъдещите потребности.

„ Имаше и обстановки, когато националният азбучник на медикаментите не съдържа нужните медикаменти “, сподели основният травматолог и шеф на отделението на пета болница Евгений Яцун.

“Формално с помощта, която ни оказва страната, можем да приемем стеснен брой пациенти, да правим елементарни процедури. Всичко, което изисква комплицирана помощ, да речем огромни хирургични интервенции, профилирано лекуване, рехабилитация – тук доброволците влизат в деяние ”, изясни Евгений. „ Държавата ни дава най-основното, другото получаваме от доброволци. ”

45-годишният офталмолог Сергей Малишев е един от водачите на мрежата от доброволци в Запорожие. Той оказва помощ за приемането на медицински консумативи. Той и екип от 35 души работят от неговата офталмологична клиника и употребяват нейния склад за доставяне на районни клиники и лечебни заведения. Снабдяват непрекъснато 22 от тях. “Първоначално имаше повече помощ, повече доставки, повече донори, които плащаха за тях. Но в този момент единствено един или двама донори не престават тази работа ”, сподели Малишев. “Хората са изтощени или може би им е станало по-трудно да живеят с такива високи цени на горивата и газа “И евентуално считат, че в този момент не е моментът да оказват помощ на украинците. Но нещо би трябвало да се промени. ”

Малишев и неговият екип доставиха на лечебните заведения дарени от чужбина медицински материали на стойност над 150 хиляди евро. Един камион с помощ на стойност 26 000 евро от холандски поддръжници дойде през юли. Към момента на написване на материала не е имало други огромни дарения от април.

Малишев и сътрудниците му освен търсят източници на дарения. Те вършат свои лични кръвоспиращи турникети и репеленти за инсекти. Произвеждат повече от 14 000 хемостатични превръзки за лечебните заведения и армията. Те вършат такива превръзки, употребявайки патент, дарен от уважавания академик Андрей Кравченко, който почина по време на боевете през април 2022 година

„ Поддържахме връзка със Сергей и неговия екип от началото на военните дейности “, сподели Игор Белкин, 39-годишен шеф на хирургичното поделение на регионалната болница в Ореховск. Тази болница се намира покрай основното направление на контранастъплението. Поразен е от артилерийски снаряди, а самият град е непрекъснато обстрелван.

“Първият проблем е, че страната обезпечава потребностите ни в незадоволителни количества и постепенно. Вторият проблем е, че медикаментите и оборудването минават през Лвов, Киев и Днепропетровск. Когато стигнат до нас, остава може би един %. Имаме болница на първа линия „ Нямам време да проследявам всички тези доставки, само че доброволците могат да създадат това “, изясни Данилюк.

Въпреки незабавната потребност от медицински консумативи на фронта има и друга плачевна военновременна действителност. Тези материали изчезват. „ Чувал съм доста истории за кражба на филантропична помощ ”, сподели сътрудника на Малишев, доктор Андрей Никоненко, който живее в Западна Украйна. „ Не разбирам и се срамя, че някой може да прави такива неща, когато има борби и хората умират. Но аз съм чувал доста, доста истории като тази. ”

За да обезпечат бистрота, Малишев и Никоненко документират всички източници и доставки. „ Много е значимо да запазим доверието на задграничните донори – изясни Малишев – „ Без тях нашата обстановка би била доста по-лоша. “

Контраофанзивата продължава, темпът на бойните дейности не понижава. “Важно е да се подчертае, че потокът от ранени не понижава. И макар че знаем, че доброволците ще оказват помощ, самите те изчерпват парите, а също по този начин нямат неограничени запаси ”, сподели Данилюк.

„ Тук лекуваме пресни пострадвания и без нужните консумативи, не дай си Боже, някой може да почине. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР