Украинското министерство на енергетиката обяви, че спира износа на електричество

...
Украинското министерство на енергетиката обяви, че спира износа на електричество
Коментари Харесай

Украйна спря износа на ток за ЕС след атаките, САЩ, ЕС и ООН осъдиха руските удари

Украинското министерство на енергетиката разгласи, че стопира износа на електричество за Европейски Съюз след съветските ракетни удари по енергийната й инфраструктура, съобщи Ройтерс.

" Ракетните удари, засегнали топлоцентрала и няколко електрически подстанции, принуждават Украйна да спре износа на електричество от 11 октомври, с цел да стабилизира енергийната си система ", заяви министерството в изказване на уеб страницата си, оповестява Българска телеграфна агенция.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко съобщи, че офанзивите по енергийната инфраструктура са " най-сериозните от началото на войната ". В изказване по малкия екран той уточни, че съветските ракетните удари са имали за цел да създадат " снабдяването с сила, колкото се може по-трудно ".

През юни украинското министерство на енергетиката разгласи, че се надява износът на ток за Европейски Съюз да донесе на страната доходи от 1,5 милиарда евро до края на годината. Евросъюзът е главният пазар за тока на Украйна от началото на войната.

Русия нанесе предходната нощ най-мащабните си високоточни удари по Украйна от началото на спора, като съгласно президента Владимир Путин те са отговор на атентата на Кримския мост. Ударите бяха по Киев, Полтава, Кременчуг, Кривой рог, Суми, Днепропетровск, Ивано-Франковск, Лвов, където бяха атакувани ТЕЦ-ове, подстанции и казарми на украинската войска. Руската страна посочи, че нанася удари по инфраструктурни обекти, а не по цивилни, само че се оповестява за 11 жертви в резултат на взриивовете и 87 ранени, по даннии на украинската полиция, оповестява " Газета.ру ".

Организация на обединените нации, Европейски Съюз и Съединени американски щати осъдиха съветските офанзиви, Байдън даде обещание Русия да заплати за експанзията си

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди масираните съветски ракетни удари против Украйна, като посочи, че те са били ориентирани против цивилни и не са имали никаква военна цел. Той даде обещание, че Съединени американски щати и техните съдружници ще продължат да принуждават Москва да заплаща цената на дейностите си.

" Съединените щати изрично осъждат днешните ракетни удари на Русия против Украйна, в това число против Киев. При тези набези бяха убити и ранени цивилни и бяха унищожени цели, които не служат за военна цел ", се споделя в изказване на Байдън. Тези набези " още веднъж показват цялостната грубост на противозаконната война на Путин против украинския народ ", добави президентът на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

Вашингтон е дал на Киев над 16,8 милиарда $ помощ в областта на сигурността, откогато на 24 февруари Русия нахлу в Украйна. Съединени американски щати и съдружниците им постановиха и серия от стопански наказания на Москва поради дейностите ѝ в прилежащата страна.

" Тези удари единствено ускоряват още повече нашия ангажимент да бъдем с народа на Украйна толкоз, колкото е належащо ", сподели Байдън. " Заедно с нашите съдружници и сътрудници ние ще продължим да постановяваме на Русия да заплаща цена за своята експанзия, ще държим Путин и Русия виновни за техните жестокости и военни закононарушения и ще предоставяме на украинските сили поддръжката, нужна им, с цел да защитят страната и свободата си ", акцентира президентът на Съединени американски щати.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън заяви, че е разговарял с украинския външен министър Дмитро Кулеба и още веднъж е удостоверил поддръжката на Съединени американски щати за Украйна след " ужасяващите удари ", нанесени от Русия, съобщи Ройтерс.

" Ще продължим непроменяемо да оказваме икономическа, филантропична помощ и помощ в региона на сигурността, с цел да може Украйна да се пази и да се грижи за народа си ", написа Блинкън в пост в Туитър.

В Организация на обединените нации нарекоха ударите на Русия " неприемлива ескалация на войната "

" Генералният секретар е надълбоко покъртен от днешните крупномащабни ракетнии удари на Въоръжените сили на Руската федерация по градове на териториията на Украйна, които, както се оповестява, са довели до обилни разрушениия в жиилищни региони и са донесли гибел и пострадвания на десетки хора ", уточни представител на Гутериш, представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик. По думите му мирните жители, както постоянно, ще платят най-високата цена.

НАТО също реагира на съветските удари. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг беседва по телефона с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и даде обещание поддръжката да продължи.

" Осъдих ужасяващите офанзиви на Русия по гражданската инфраструктура на Украйна. НАТО ще продължи да поддържа мъжествения украински народ в битката с експанзията на Кремъл толкоз, колкото би трябвало ", сподели той. Според The Washington Post в Брюксел следва среща на военните министри на страните-членки поради рускиите ракетни удари. Медията отбелязва, че срещата ще се организира тази седмица.

Евросъюзът на собствен ред също уверено осъди офанзивите на Москва

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел даде обещание спомагателна военна помощ.

" Аз съм надълбоко покъртен от офанзивите на Русия против мирните поданици в Киев и другите украински градове. Такива дейности нямат място в XXI-и век. Осъждам ги изрично. Ние поддържаме Украйна. Допълнителната военна помощ от страните на Европейски Съюз към този момент е на път ", напииса Борел в Twitter.

Прессекретарят на Европейски Съюз по външнополитическите въпроси и сигурността Петер Стано се причисли към Борел. Той съобщи, че Европейски Съюз не счита за заслужаваща доверие формалната информация на съветските управляващи във връзка гърмежа на Кримския мост и във връзка известията, че камионът е минал през българска територия. " От Москва иидва информация, която не заслужава доверие. Ние не виждаме и не знаем какво се случва там ", разяснява Стано.

Германският канцлер Олаф Шолц пък се чака да събере Г-7 на онлайн съвещание по молба на украинския президент Володимир Зеленски, на което той ще произнесе тирада. Планира се то да се организира по видеовръзка във вторник следобяд.

Още военна поддръжка за Киев даде обещание и френският президент Еманюел Макрон, а Естония настоя за нови наказания по отношение на Русия. Действията на Москва осъди даже Индия, а победилата на изборите в Италия Джорджа Мелони, която е бъдещият министър председател на страната, съобщи, че последните събития " още повече ще изолират Русия ", цитира я " Газета.ру ".

Украинският външен министър Димитро Кулеба пък направи забележка на медиите , че пишат за обстрела на Киев като отговор от съветска страна на гърмежа на Кримския мост. Той не е склонен с това, тъй като твърди, че офанзивите не са били предизвикани. " Моля интернационалните средства за всеобща информация да спрат да трансферират виновността върху жертвата на експанзията, предполагайки, че Путин " дава отговор " или го " предизвикат ", написа в Туитър Кулеба.

Междувременно Въоръжените сили на Украйна разшириха листата на търсените, като измежду тях, след Дмитрий Медведев, попадна и новият главнокомандващ на съветските военни сили в окупираните територии ген. Сергей Суровикин, както и представителят на Външното министерство Мария Захарова.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР