Украинското контранастъпление се развива изключително бавно. В ключови зони дори

...
Украинското контранастъпление се развива изключително бавно. В ключови зони дори
Коментари Харесай

“Атаката им се задъха”. Как ВСУ проспаха руското настъпление

Украинското контранастъпление се развива извънредно постепенно. В основни зони даже не беше допустимо да се стигне до първата отбранителна линия. Освен това съветските въоръжени сили организираха интервенция в непредвидена за Киев посока.

Бол e знени точки

ВСУ към момента се пробват да навлязат на левия бряг на Днепър покрай Антоновския мост. Десантът е отчасти погубен в лодки, по-късно с артилерийски удари по крайбрежието. Останалите се пробват да се закрепят на плацдарма.

От терена се оповестява, че всеобщо прекачване на войски в този регион не се следи. Основните събития не се случват тук.

Приоритет е Запорожият сектор на фронта. Там от седем седмици натискат три " мъчителни точки ". Засега без триумф. В региона на Каховския язовир ВСУ към момента тъпчат под Пятихатки. В Ореховско направление не престават тежки отбранителни боеве, само че съществено нахлуване на украинската пехота няма.

Същото важи и за така наречен Времевиевски перваз на границата с ДНР. Тук главните конфликти са покрай Урожайско.

Близо до Донецк е без промени. Руската войска последователно обкръжава Авдеевка и се бие на улицата в Маринка. Според Министерството на защитата през последните дни войските са работили наоколо до обитаемоте места Веселое, Богдановка, Предтечино, Белая Гора и Дылеевка. Украински загуби са над 160 души и няколко единици техника.

Близо до Артьомовск ВСУ окупираха някои височини покрай Клещеевка, което им разреши да влязат в селото от югозапад. Водят се борби, никой не владее цялото обитаемо място.

Според очевидци там украинските артилеристи интензивно употребяват касетъчни муниции, в това число получени неотдавна от Съединени американски щати.

На юг украинците се активизираха покрай Андреевка. Киев към този момент разгласи завладяването на селото, съветските военни отхвърлят това.

„ Под прикритието на артилерийския огън тяхната пехота се доближава до нашите позиции и влиза в непосредствен пердах, споделя офицер от 1-ви армейски корпус с позивна “Клим. “ “Ние отговаряме с каквото можем, само че нещата са по-лоши с контрабатарейния пердах. Височините към Клешчеевка няколко пъти са минали от ръка на ръка. Ако ВСУ се закрепят тук, те ще могат да заобиколят Артемовск от юг. В същото време от север, в региона на Соледар, тяхната атака е спряна ”, добавя той.

Отговор на контраатаката

На по-голямата част от линията на прикосновение съветските елементи са в защита. Но има някои офанзиви.

Те се движат напред на необятен фронт от Кременная до границата с Белгородска област. В Краснолиманско направление те реализираха сериозен прогрес, като постановиха борба на ВСУ покрай село Торское. Близо до Купянск напреднали елементи доближиха покрайнините на града и поеха контрола над жп гара Молчаново, която е значима за логистиката

Според Министерството на защитата в сектора Кременная-Сватово съветските войски са минали река Жеребец и са заели височините на западния й бряг, разширявайки и задълбочавайки предмостие от към 35 квадратни километра.

Те напредват към Сергеевка, Надя и Новоегоровка. Освен това щурмовите елементи заеха няколко опорни точки в региона на Кармазиновка. Командването трансферира там запаси за затвърждаване на триумфа.

Украинският общоприет щаб, пристрастен от личното си нахлуване, проспива контраатаката. И със скърцане на зъби призна казуса. Говорителят на източната група Сергей Череватий се оправда с това, че Москва е съсредоточила минимум 100 000 бойци в Купянск и Краснолиманск. И макар че тези данни не са доказани, фактът остава: ВСУ изгубиха самодейността в този сектор от фронта.

Според оценките на украинския Генерален щаб главната задача на Русия тук е достъпът до Осколското водохранилище. Източното крайбрежие е идеална отбранителна линия. Ако тя бъде заета, армията ще сътвори сериозна буферна зона сред следената от Киев част от Харковска област и територията на ЛНР.

Атаката против Купянск преследва същата цел - да се образува зона за сигурност по границата на Белгородска област, лишавайки киевския режим от опцията да обстрелва съветски обитаеми места.

Западно от язовир Оскол е Изюм. От този град има пряк път към Славянско-Краматорската агломерация. Именно в Краматорск се намира щабът на групировката " Восток ", настояща в Донбас. Нейното заличаване или залавяне може съществено да дезорганизира ВСУ.

Освен това дейните дейности в западната част на ЛНР и в региона на Харков принуждават Киев да трансферира тук войски от други браншове на фронта. На първо място от Запорожие и Артьомовск. Това забавя така и така не доста бързото украинско нахлуване.

Различен метод

Очакванията от интервенцията се разминаха с действителността. Западът търси пояснения. Те все по-често показват неодобрение от съдружника, за който се харчат милиарди.

Така немското издание “Билд ”, което се срещна с отчета на Бундесвера, изяснява актуалната обстановка на първо място не с съответни неточности на командването, а с „ украинската бойна теория “. Колкото повече опит е получил един боец в редовете на ВСУ и колкото по-високо е неговото звание, толкоз по-трудно му е да научи правилата на НАТО, отбелязва вестникът.

Оттук и парадоксът: младите бойци, подготвени в Европа, извършват заповедите на тези, които не могат да работят съгласно западните наръчници. Според “Билд ” " украинските офицери зачертават " бойната подготовка, предоставена от страните от НАТО.

И от ден на ден анализаторите обръщат внимание на обстоятелството, че разработките на НАТО надалеч не постоянно са подобаващи за този спор. Освен това Западът би трябвало да се поучи от Украйна. Малко евентуално е, да вземем за пример, войските на Холандия да могат да седят с месеци във влажни окопи под непрекъснат артилерийски и авиационен обстрел. А американците - да щурмуват добре укрепена отбранителна линия без поддръжка от въздуха, на която е построена военната им теория. Явно залогът върху западните оръжия и тактики още веднъж е изиграл жестока смешка на ВСУ.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР