Украинското държавно бюро за разследване внесе в съда обвинителен акт

...
Украинското държавно бюро за разследване внесе в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Украйна съди бившия си президент за държавна измяна

Украинското държавно бюро за следствие внесе в съда обвинителен акт против някогашния проруски президент на Украйна Виктор Янукович и някогашния министър председател Николай Азаров по обвинявания в държавна измяна и подкрепяне на Русия за осъществяване на подривна активност против Украйна, съобщи агенция Укринформ, като се базира на изказване на неговата пресслужба.

Според проверяващите през 2010 година някогашният президент е получил инструкции от съветското управление да удължи пребиваването на съветския Черноморски флот в Крим и Севастопол. Според главните съглашения, подписани от Украйна и Русия през 1997 година, този период трябваше да изтече през 2017 година



Бившият президент на Украйна Виктор Янукович е получил инструкции от Кремъл да удължи пребиваването на съветския Черноморски флот в Крим и Севастопол

В резултат на незаконните дейности на тогавашното украинско управление Русия е нараснала броя на своите войски и военна техника в самостоятелната република Крим и Севастопол. След това врагът е употребявал тези сили, с цел да окупира през 2014 година полуострова.

Разследването също по този начин документира вреди на стойност над 1,08 трилиона украински гривни (29,5 милиарда долара), нанесени на страната от тогавашното управление на Украйна.

На някогашните украински държавни ръководители са повдигнати обвинявания за държавна измяна и подкрепяне на Руската федерация в осъществяването на подривна активност против Украйна. Генералната прокуратура реализира процесуален контрол.

През април 2023 година украинският Конституционен съд стартира процедура по делото за конституционността на съглашението за пребиваването на съветския Черноморски флот на територията на Украйна от 21 април 2010 година

Виктор Янукович към този момент има една присъда от 13 години за държавна измяна. Той беше наказан през 2019 година поради опитите му да потуши митингите от 2014 година Присъдата му ще влезе в действие незабавно щом той бъде открит, което към момента не е реалност.



Проруският президент беше свален от власт през 2014 година при митингите, организирани като отговор на решението му да приключи договарянията за съглашение за асоцииране с Европейския съюз за и вместо това да търси по-близко съдействие с Москва. При конфликти със силите за сигурност починаха повече от 100 души.

Янукович избяга в Русия откакто беше свален. Той не се яви на делото и не се признава за отговорен по нито едно обвиняване. Той дефинира обвиняванията като политически стимулирани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР