Украинско пилешко месо се продава на европейския пазар като произведено

...
Украинско пилешко месо се продава на европейския пазар като произведено
Коментари Харесай

Украинско пилешко месо се продава като произведено в ЕС

Украинско пилешко месо се продава на европейския пазар като създадено в Европейски Съюз, разкриват австрийският в. " Курир " и " Дойче веле ". Компанията Myronivsky Hliboproduct, която е измежду най-големите производители на пилешко месо в Украйна, е разкрила метод да заобикаля въведените от Брюксел квоти, ограничаващи вноса на филе от пилешки гърди - продукта с най-висока цена. Фирмата внася в Европейски Съюз филето, без да бъде отстранена гръдната кост на животното, и по този метод то се причислява към по-ниска категория месо, за което няма ограничавания при вноса в Европейски Съюз, твърди в. " Курир ". Продуктът отива във заводи на Myronivsky Hliboproduct в Словакия и Холандия, където костта се отстранява и се получава скъпото пилешко филе. Освен това продуктът към този момент се класифицира като създаден в страна - членка на ЕС, и като подобен може да се продава на територията на Общността, а също по този начин може и да се изнася към трети страни, без да  му се постановат мита.

Европейски фермери се оплакват, че украинската компания е намерила " съобразителен и изцяло легален метод ", с цел да заобикаля съществуващото законодателство. Австрийското държавно управление пък е недоволно от обстоятелството, че украинските пилешки гърди, които се обработват в Словакия и Холандия, имат етикети " Произведено в Европейски Съюз ", а не се показва като страна на генезис Украйна. Въпросът е обсъждан през април от тогавашния министър на устойчивостта и туризма на Австрия Елизабет Кьостингер с сътрудниците й от други страни от Европейски Съюз. Тя е настояла да направят промени в метода на етикетиране на продуктите в Европейски Съюз.

От украинската компания потвърдиха пред " Дойче веле ", че изнасят пилешко месо с кост към Европейски Съюз за обработка, само че категорично означават, че това е съобразено с европейското законодателство. " Противно на известията Myronivsky Hliboproduct не се възползва от малки врати в законодателството и винаги съблюдава регулациите на Европейски Съюз ", съобщи Анастасия Соботюк от компанията. Според данни на компанията тя е внесла над 100 000 тона пилешко месо в Европейски Съюз през миналата година. 

КАРЕ - ДОГОВОРКА

Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна основава зона за свободна търговия, което разрешава на украински компании да изнасят съвсем всички категории пилешко месо в Европейски Съюз без налагането на мита, само че има избрани квоти за количествата. За 2019 година да вземем за пример ограничаването е 18 400 тона. Планирано е квотата да се усили до 20 000 тона до 2021 година Допълнителни 20 000 тона се избрани за замразени пилешки артикули. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР