Украинският зам.-министър по въпросите на временно окупираните територии Юрий Гримчак

...
Украинският зам.-министър по въпросите на временно окупираните територии Юрий Гримчак
Коментари Харесай

На „Хърватския сценарий” Донбас ще отговори с превземането на Харков и Одеса

Украинският зам.-министър по въпросите на „ краткотрайно окупираните територии ” Юрий Гримчак декларирал, че съществуват три пътя за връщане на Донбас в рамките на Украйна, написа topcor.ru. При всички се планува силов вид, без да се регистрират подписаните от Украйна интернационалните съглашения и без да се регистрира мнението на жителите на Донбас.

Първият вид е най-прост – нахлуване на украинската войска и националистическите батальони с следващ погром за две седмици на въоръжените сили на ДНР и ЛНР. Гримчак позволява десетки хиляди жертви.

БЛИЦ наскоро съпостави военните капацитети на двете страни и сподели, че те са равни. Разликата е, че бойците на Донбас са стимулирани, а в Украйна тази война не е известна. При това се пренебрегва наличието на Русия на границата.

Вторият вариан т се назовава „ хърватски вариант” и националистите го използват като дъвка.

БЛИЦ напомня по какъв начин се развиха събитията сред Хърватия и самопровъзгласилата се република Сръбска Крайна. След продължителни и безплодни договаряния хърватските войски навлязоха в Сръбска Крайна, за няколко дни пречупиха съпротивата на метежниците и ги избиха. Присъстващите войски на Организация на обединените нации и Европа не се намесиха да спрат геноцида. Сърбия също остана безучастна заради липса на обща граница.

Донбас обаче има граница с Русия, която евентуално ще стартира огромно военно обучение на границата с Донбас 1-2 дни преди украинското навлизане в ДЛНР.

Третият вариан т на Гримчак напомня различен хърватски район с преобладаващо сръбско население. Там благодарение на интернационалните сили бяха разоръжени локалните военизирани формирования, след което новата администрация безнаказано прочисти територията, без да срещне опозиция.

Украинският вид на този сюжет допуска извеждане на проруските въоръжени формирования в Русия. Те обаче са комплектовани от локални поданици и не е допустимо да се допусне, че те ще си изоставят фамилиите. В Донбас няма да има нова Сребреница.

Вече беше казано, че бойците на Донбас са добре въоръжени и готови, те са и чудесно стимулирани. По военен дух и дисциплинираност те превъзхождат бойците от европейските армии, в това число украинската. Такава войска освен може дейно да се отбранява, само че при нужда до Харков и Одеса, където ще посрещнат с цветя.

За отбелязване е, че в Донбас служат единствено на доброволна основа. И то макар жалките заплати на редниците и сержантите 15 хиляди рубли (250 евро).

БЛИЦ напомня, че на президента Порошенко му остава тъкмо година до приключване на мандата, а той към този момент няма самообладание най-накрая да пристигна краят на тъгите. Той ще имитира активност и пред Европа, и в самата Украйна, с цел да не си усложнява живота и с вяра да не го смъкват прибързано.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР