Украинският президент Зеленски е изпратил официални писма до турския президент

...
Украинският президент Зеленски е изпратил официални писма до турския президент
Коментари Харесай

Зеленски предлага на Турция и ООН сделка за зърното без Русия

Украинският президент Зеленски е изпратил публични писма до турския президент Ердоган и генералния секретар на Организация на обединените нации Гутериш с предложение за продължение на работата по Черноморската зърнена самодейност или неин аналог в тристранен формат.

Зеленски съобщи това във вечерното си телевизионно послание.

" Украйна, Организация на обединените нации и Турция могат взаимно да обезпечат работата на хранителния кулоар и инспекцията на корабите. Африка има право на непоклатимост. Азия има право на непоклатимост. Европа има право на непоклатимост. Което значи, че всички ние би трябвало да сме загрижени за сигурността - за отбраната от съветското безумство. Украинските храни са съществена сигурност за съвсем 400 милиона души ", съобщи украинският президент.

По-рано украинското външно министерство заяви, че по напътствие на президента външният министър Дмитрий Кулеба е провел незабавни съвещания с сътрудниците в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк по отношение на идващите стъпки след отдръпването на Русия от съглашението за зърното.

Председателят на Украинската асоциация на зърнопроизводителите Николай Горбачов съобщи пред BBC, че отдръпването на Русия от договорката за експорт на зърно в Черно море не е било изненада.

Според него отдръпването на Русия е било предстоящо и украинците са почнали да приготвят обособена договорка: представители на управляващите се свързват с корабособственици, които са подготвени да изнасят зърно от страната.

" Сигурен съм, че ще намерим излаз, с цел да нахраним света ", сподели Горбачов и добави, че към този момент са набелязани различни способи за експорт на зърно, в това число през пристанищата на река Дунав.

Николай Горбачов обаче призна, че речният превоз е по-малко ефикасен, количеството на изнасяното зърно ще намалее, а разноските за превозването му ще се усилят.

В рамките на Черноморската зърнена самодейност украинското зърно можеше да бъде безвредно изнасяно от Одеса, Черноморск и Южни през Черно море и по-нататък през Босфора.

След като Русия разгласи, че приключва присъединяване си в Черноморската зърнена договорка, фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, внезапно скочиха.

След срещата си с Володимир Зеленски турският президент Реджеп Ердоган разгласи персонална среща с Владимир Путин през август месец и увери, че продължава да оказва напън върху Русия да удължи зърнената договорка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР