Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са стабилизирали

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са стабилизирали
Коментари Харесай

ISW: Русия настъпва към Харков, за да отклони внимание и сили от ...

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили са нормализирали фронта в северната част на Харковска област, а съветските сили не са достигнали " съответната " и " най-мощната " отбранителна линия на Украйна в региона.

 

Зеленски съобщи, че съветските сили сега са достигнали " първата линия " по-нататък от границата, а украинските сили са построили втора и трета отбранителна линия . Третата отбранителна линия е най-мощната, защото е по-далеч от границата и не е била под опасност от съветски обстрел по време на нейното създаване. Украинските сили са нормализирали обстановката в региона и че най-дълбокото нахлуване на съветските сили е 10 километра, което е в сходство с оценката на ISW за съветския прогрес покрай Липци.

Западни и украински медии оповестиха на 10 май, че съветските сили имат намерение да основат 10-километрова буферна зона по продължение на северната граница на Харковска област.

 
Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски съобщи, че съветските сили са почнали настъпателни интервенции в северната част на Харковска област доста по-рано от графика на украинските сили за ротация .

 

Руските сили направиха своето тясно навлизане към Очеретине в края на април, като нападнаха по време на ротация на равнище украинска бригада на фронтовата линия и съветските сили може да са се пробвали да се възползват от сходни обстановки, с цел да обхванат в украинските позиции.

 

Руските сили евентуално ще съумеят да разтеглят украинските сили по необятен фронт и да фиксират украинските войски в интернационалната гранична зона, даже когато темпото на съветските настъпателни интервенции в северната част на Харковска област се забавя. Сирски съобщи, че съветските сили са разширили зоната на дейни бойни дейности с към 70 километра и се пробват да принудят украинските сили да изпратят бригади от запаса на фронтовата линия.

 
ISW продължава да прави оценка, че съветските настъпателни интервенции по продължение на интернационалната граница на Харков евентуално имат стратегическата цел да привлекат и фиксират украинските сили към тази ос, с цел да разрешат съветския прогрес в други региони на Източна Украйна . Геолокирани фрагменти, оповестени на 17 май, демонстрират по какъв начин украинските сили удрят два съветски танка, движещи се към интернационалната граница покрай Сумска област.

 

Дори лимитираната съветска интензивност в други региони на интернационалната граница под прага на съветските настъпателни интервенции може да докара до разпъване на украинските сили по по-широк фронт. Руските сили ще могат да привлекат и фиксират украинските сили в граничната зона, до момента в който Русия поддържа наличие в северната част на Харковска област и заплашва навлизане в други гранични региони. Руските сили са посочили податливост към настъпателни интервенции по разнообразни браншове на фронта на " импулси ", като един бранш понижава интензивността, до момента в който различен се усилва, и съветските сили могат да забавят настъпателните интервенции в северната част на Харковска област за известно време, само че да възобновят темпото на по-късно време по техен избор.

 

Съобщава се, че съветските сили са употребявали обилни качества за електронна война, с цел да поддържат тактически значими облаги през първите дни на тяхната лимитирана настъпателна интервенция в северната част на Харковска област. The Washington Post заяви на 17 май, че детайли от украинска бригада, настояща в северната част на Харковска област, са изгубили връзка с дронове и информационни системи заради интензивно съветско радиоелектронно заглушаване, когато съветските сили са почнали нахлуването си в Харковска област на 10 май.

The Washington Post заяви, че украинските бойци са декларирали, че съветското радиоелектронно заглушаване изцяло е прекъснало сателитната интернет връзка на украинските сили посредством устройства Starlink, което, съгласно известията, е първият път, когато съветските радиоелектронни средства изцяло са извадили от строя украинската връзка Starlink от началото на пълномащабното навлизане. Украински боец сподели пред Washington Post, че тези спирания са принудили украинските сили да споделят единствено посредством радио и телефони и са попречили на украинските сили да извършат главно разузнаване.

 
предходните оценки на ISW, че съветските сили не разполагат с задоволително сили, с цел да реализиран " стратегически пробив " в Украйна. Върховният съюзен главнокомандващ на НАТО в Европа и командващият на европейското командване на Съединени американски щати военачалник Кристофър Каволи обявиха на 16 май, че съветските сили не разполагат с нужния брой войски или умения да организират интервенции в мащаба, нужен за реализиране и потребление на пробив на стратегическо равнище в Украйна. Той изрази убеденост, че украинските сили ще " задържат линията " покрай град Харков.

 

Каволи означи, че държавите-членки на НАТО не са забелязали съветските сили да натрупват ресурсите, нужни за подобен пробив, което в допълнение поддържа неотдавнашните оценки на ISW, че е малко евентуално съветските сили да реализират оперативни обилни облаги против по-добре снабдените украински сили по време на съветската лятна атака. Командирите на НАТО обаче показаха също, че съветските сили се приготвят за по-дългосрочни военни дейности. Каволи съобщи, че съветските сили са се подобрили в някои неуточнени области, само че не са съумели да се подобрят в други, само че и че съветската войска е потвърдила, че е организация, която се учи.

 

Председателят на военния комитет на НАТО лейтенант адмирал Роб Бауер съобщи, че съветската отбранителна индустриална база е по-ефективна от западната, само че че съветските сили към момента се борят с качеството и образованието на войските, всичко това в сходство с дългогодишните оценки на ISW за опитите на Русия да поддържа дълготрайната си военни старания на фона на краткосрочни до средносрочни битки с жива мощ и материални средства.

 

Украинските сили организираха серия от огромни въздушни и морски удари с дронове против съветската енергийна и пристанищна инфраструктура в Краснодарски край и окупирания Крим в нощта на 16 против 17 май. Украинското издание Suspilne заяви на 17 май, че негови източници в украинското разузнаване са декларирали, че Главното ръководство на военното разузнаване (ГУР) и Службата за сигурност (СБУ) на Украйна нанесоха удари по съветски военни обекти в Новоросийск и Туапсе, Краснодарски край и в окупирания Севастопол в нощта на 16 против 17 май.

Източници от украинското разузнаване оповестиха, че ГУР и СБУ са атакували кораби на Черноморския флот (ЧФ) в Севастопол и Новоросийск. Руското министерство на защитата (МО) съобщи на 17 май, че съветските сили са унищожили 123 дрона над Крим и Краснодарски край и 25 безпилотни катера в Черно море през миналия ден.

 

Известен съветски блогър твърди, че украинските сили са изстреляли над 140 дрона и 20 безпилотни катера при нощните удари по Севастопол и Краснодарския край. Руски и украински източници обявиха, че украинските сили са блъснали пристанище и горивен терминал в Новоросийск.

 

Оперативният щаб на Краснодарския край съобщи, че падащи парчета от дронове са предизвикали пожар в петролна рафинерия в Туапсе сутринта на 17 май, а съветски блогъри и опозиционни медии разгласиха фрагменти от удара.

 

" Ройтерс " се базира на два анонимни източникау които са декларирали, че съветските управляващи са направили спешно прекъсване на петролната рафинерия в Туапсе, откакто дроновете са блъснали оборудването за произвеждане. Но рафинерията евентуално ще се рестартира " относително скоро ".

 

Съобщава се, че СБУ е блъснала петролната рафинерия на " Роснефт " в Туапсе в края на януари 2024 година, а Ройтерс заяви, че петролната рафинерия е възобновила работата си в края на април 2024 година Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че остатъци от дрон са развалили електроподстанция покрай Севастопол и са предизвикали частични спирания на тока в град.

 

По време на офанзивата против Новоросийск са били свалени повече от 10 дрона и са " зародили местни пожари ".

Американски чиновници повториха нежеланието на Белия дом да поддържа потреблението на оръжия, предоставени от Съединени американски щати, от Украйна при удари против военни цели в Русия. Говорителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати Сабрина Сингх съобщи на 16 май, че администрацията на Байдън не е трансформирала позицията си против украинските сили, употребяващи американски оръжия за удари по цели в Русия, и че администрацията счита, че оборудването би трябвало да се употребява за освобождение на окупирана украинска територия.

 

ISW продължава да прави оценка, че американските и други западни ограничавания върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са основали леговище в граничните региони на Русия, откъдето съветските самолети могат да правят плъзгащи се бомбени и ракетни удари против украински позиции и селища и където съветските сили и съоръжение могат свободно сглобяване преди влизане в борба.

 

Тази политика на Съединени американски щати съществено компрометира способността на Украйна да се отбрани против съветските настъпателни интервенции в северната част на Харковска област.

 

Руският президент Владимир Путин се опита да продължи известни съветски осведомителни интервенции, предопределени непосредствено да подкопаят легитимността на украинския президент Володимир Зеленски като президент. Путин съобщи по време на конференцията си в Харбин на 17 май, че настоящето украинско държавно управление е на власт след държавен прелом, подпомаган от Запада, като се базира на осведомителната интервенция на Кремъл, която погрешно твърди, че революцията на Евромайдана в Украйна през 2014 година е проведена извън и е финансиран прелом против проруския украински президент Виктор Янукович, който откри серия от прозападни държавни управления в Украйна.

Освен това Путин съобщи, че политическата и правна система на Украйна би трябвало да дефинира дали Зеленски към момента ще се смята за законен президент на Украйна, когато първият му мандат механически изтече на 20 май. Украйна щеше да организира своите президентски избори на 31 март и щеше да стартира нов президентски мандат на май 20, в случай че Русия не беше нахлула нелегално в Украйна.

 
Конституцията на Украйна позволява отсрочване на избори и разрешава на настоящ президент да продължи да служи след избрания завършек на мандата си при военно състояние. Решението на Зеленски да не организира избори поради продължаващата екзистенциална отбранителна война в Украйна е изцяло в сходство с украинската конституция.

 

Украински публични лица неведнъж са предупреждавали, че Кремъл сега организира серия от осведомителни интервенции, ориентирани към слагане под въпрос на легитимността на Зеленски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР