Украинският президент Володимир Зеленски спечели доверието на западните правителства, като

...
Украинският президент Володимир Зеленски спечели доверието на западните правителства, като
Коментари Харесай

„Вашингтон Поуст“: Изтекли документи разкриват скритото лице на Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски завоюва доверието на западните държавни управления, като отхвърли да употребява предоставените от тях оръжия с цел да нападна Русия и даде приоритет на потреблението им единствено против съветските сили, които се намират в рамките на Украйна.

Но зад затворени порти водачът на Украйна е предложил да се върви в по-дръзка посока. Например в окупиране на съветски села, с цел да се завоюва въздействие над Москва, в бомбардиране на водопровод, който придвижва съветски нефт до Унгария, която е член на НАТО, или в предпочитание за ракети с огромен обхват, които да поразяват цели вътре в рамките на Русия. Това настояват секретни документи на американското разузнаване, които разказват вътрешни връзки на Зеленски с висши помощници и военни водачи.

Документите, които са разкрити едвам в този момент, са част от по-широко приключване на секретна информация на Съединени американски щати, публикувано в платформата за известия „ Дискорд “ и получено от „ Вашингтон Поуст “. Те разкриват водач с нападателни инстинкти, които внезапно контрастират с обществения му облик на спокоен и стоичен общественик, изправил се против бруталната офанзива на Русия. Информацията е събрана посредством прихванати цифрови връзки, предоставящи необичаен взор върху полемиките на Зеленски на фона на съветските ракетни обстрели, инфраструктурните офанзиви и военните закононарушения.

Пентагонът и висши военни водачи на Съединени американски щати бяха осведомени за въпросите, разказани в изтеклите документи. Никой не оспори достоверността на материалите.
В някои случаи се вижда, че Зеленски лимитира упоритостите на своите подчинени. В други, той е този, който предлага рисковани военни дейности.
На среща в края на януари Зеленски предложил Украйна „ да нанесе удари в Русия “, като в същото време реалокира украински сухопътни войски на вражеска територия, с цел да „ окупира неуточнени съветски гранични градове “, се твърди в документ, етикетиран като „ строго конфиденциален “. Целта била „ да се даде на Киев лост за въздействие в договарянията с Москва “.

В обособена среща в края на февруари с военачалник Валерий Залужни, главнокомандващ въоръжените сили на Украйна, Зеленски изразил „ угриженост “, че „ Украйна не разполага с ракети с огромен обхват, способни да доближат разположените съветски войски в Русия, нито нещо, с което да ги нападна “. Според различен систематизиран документ Зеленски предложил „ Украйна да нападна неуточнени места за разполагане в Ростов, район в западна Русия, употребявайки вместо това дронове.

На среща в средата на февруари с вицепремиера Юлия Свриденко Зеленски предложил Украйна да „ взриви “ издигнатия от Съветския съюз водопровод „ Дружба “, който доставя нефт на Унгария. „ Зеленски акцентира, че … Украйна просто би трябвало да взриви тръбопровода и да унищожи евентуално промишлеността на унгарския [министър-председател] Виктор Орбан, която се основава значително на съветски нефт “, се споделя в документа.

В детайлности за диалога чиновници на разузнаването признават, че Зеленски е „ изразявал яд към Унгария и затова може да насочва хиперболични и безсмислени закани “. Въпреки че Унгария номинално е част от западния алианс, Орбан е считан за най-приятелски настроения към Кремъл водач в Европа.

На въпрос дали е предложил окупиране на части от Русия, Зеленски по време на изявление за The Post в Киев отхвърли изказванията на американското разузнаване като „ мечти “, само че отбрани правото си да употребява нетрадиционни тактики в отбраната на страната си.
Използването на ракети с огромен обхват за удари в Русия е изключително сензитивна тематика за Белия дом.
Американците от дълго време се тревожат, че спорът в Украйна може да ескалира и да докара до пагубно опълчване сред Съединените щати и Русия, най-голямата нуклеарна мощ в света.

Въпреки че Вашингтон даде на Зеленски съвременни оръжия на стойност милиарди долари, президентът Байдън непрекъснато отхвърля настояването на украинския водач за ракети с огромен обхват на деяние ATACMS, способни да поразяват цели на разстояние до 300 км. От началото на войната Байдън декларира, че Съединените щати „ не предизвикват и не са съгласни Украйна да нанася удари отвън нейните граници “.

„ Никой в нашата страна не е давал заповеди за офанзиви или удари на съветска територия “, сподели Зеленски в изявление.

Не е ясно дали Съединените щати са споделили сведения за заговора на Зеленски със съюзническите народи, само че украинският президент продължава да се радва на мощна поддръжка от западните държавни управления, които му дават все по-голяма помощ.

Миналата седмица Англия стана първата западна страна, която даде на Украйна ракети с огромен обхват – Storm Shadow, система за крилати ракети със стелт благоприятни условия, която има обхват от 250 км, и надалеч надвишава обсега от 80 км на обезпечените от Съединени американски щати ракетни системи HIMARS.

Британският министър на защитата Бен Уолъс сподели, че ракетите ще дадат на Украйна „ най-хубавия късмет “ да се отбрани и ще бъдат употребявани единствено „ в границите на украинска суверенна територия “. Говорител на английското посолство във Вашингтон отхвърли да разяснява дали изтеклите забележки на Зеленски могат да накарат Лондон да промени решението си.

Според администрацията на Байдън, изтеклите мнения на Зеленски не са повода за задържането на ATACMS.

„ Украйна неведнъж се е заела да употребява обезпечените от Съединени американски щати оръжия отговорно и стратегически, когато е належащо, с цел да се опълчи на съветската експанзия, и ние сме уверени, че това ще продължи да бъде по този начин “, сподели представител на защитата на Съединени американски щати, който, сходно на други интервюирани за този отчет, приказва в изискването за анонимност.

Миналата година Зеленски даде обещание, че Украйна в никакъв случай няма да употребява оръжия на Съединени американски щати, с цел да нанесе удари в Русия. Обещание, което Белият дом твърди, че е изпълнила.

Една от аргументите да не се обезпечат ракети с огромен обхват е „ относително дребното на брой ATACMS “, които Съединените щати имат за личните си отбранителни потребности, изясни военачалник Марк А. Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, пред Defense One през март.
Въпреки че няма индикации Украйна да е употребила западни ракети за удари на съветска територия, същото не може да се каже за потреблението на въоръжени дронове от Киев.
Експлозиите, породени от безпилотни летателни апарати, се трансфораха в постоянно събитие в Русия, в това число в Ростов, където дрон се разруши в петролна рафинерия този месец. Украинските чиновници постоянно са сдържани по отношение на случаите, намеквайки, че са виновни, без непосредствено да си приписват заслугите.

Две офанзиви с дронове през декември против съветската въздушна база Енгелс в Саратов, на повече от 600 км от украинската граница, демонстрираха, „ че имаме способността да достигнем доста километри по-далеч, в сравнение с чакат “, сподели Олексий Данилов, секретар на украинската национална сигурност и защита съвет в изявление по-рано тази година.

Този месец Русия упрекна Украйна, че е провела офанзива с дрон, предопределена да убие президента Владимир Путин в Кремъл. Видеоклипове, циркулиращи в обществените медии и доказани от The Post, демонстрират два дрона, летящи към Кремъл към 2:30 сутринта локално време. Твърдението беше изрично отречено от украински публични лица, в това число Зеленски.

Не всички секретни документи демонстрират, че Зеленски упорства за по-агресивни дейности.

Един документ разказва проект, създаден от военното разузнаване на Украйна предходната година за осъществяване на секрети офанзиви против съветските сили в Сирия благодарение на загадка кюрдска помощ. Подробният скрит план цели да отвори ново полесражение на хиляди километри от Украйна. Но през декември Зеленски наредил на своите помощници да „ спрат планирането на интервенции против съветските сили в Сирия “, се споделя в документа, без да се изяснява за какво проектът е преустановен.

В неотдавнашното изявление Зеленски съобщи, че си резервира правото да изследва разнообразни военни разновидности.

Текстът е оповестен във преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР