Украинският президент Володимир Зеленски ще обсъди с управляващия директор на

...
Украинският президент Володимир Зеленски ще обсъди с управляващия директор на
Коментари Харесай

Зеленски: Русия упражнява енергиен терор върху Европа

Украинският президент Володимир Зеленски ще разиска с ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева стратегия за даване на в допълнение финансиране на Киев. Зеленски прикани и Запада да форсира доставките на оръжие за Украйна и упрекна Русия, че постанова енергиен гнет над Европа.

Украинският водач ще търси пълномащабна стратегия за финансиране от фонда, оповестява организация Ройтерс, като не прецизира дали президентът Зеленски и Кристалина Георгиева ще беседват по телефона или ще проведат среща на четири очи. Изпълнителният съвет на МВФ през вчерашния ден е разискал опцията за даване на Украйна на 1,4 милиарда $ незабавна помощ посредством Механизма за бързо финансиране.

Преди дни министър председателят на Украйна Денис Шмигал разкритикува фонда, че е " въздържан " в даването на поддръжка на Киев и прикани за повече интензивност. Ръководителят на Националната банка на Украйна Кирил Шевченко по-рано съобщи, че до края на тази година Киев желае да подписа ново съглашение с фонда в размер на $15-20 милиарда, с заплащания в границите на две до три години.

Междувременно украинският президент приканва Запада да форсира доставките на оръжейни системи, защото украинските войски се стремят към подсилване на контрола върху огромна част от североизточната територия, отнета назад от Русия. Той добави, че би трябвало да бъде прибавен осми пакет от наказания против Русия. Володимир Зеленски съобщи, че страната е отвоювала към 6000 квадратни километра в контраофанзивата против Русия през последните дни. Президентът упрекна Русия, че с обстрела на Запорожката атомна електроцентрала постанова гнет:

" Това е енергиен гнет. Когато жителите по света страдат от мъчителното повишаване на енергийните източници - на електрическата енергия, на топлоенергия, Русия съзнателно дестабилизира газовия пазар в Европа. С обстрела си по Запорожие съзнателно лимитира опциите ни да изнасяме електричество в Европа. Износът на електрическа енергия от Украйна в този момент ще омекоти тежестта на енергийната рецесия по този начин, както износът на храни понижава тежестта на международната рецесия с храните. "

От своя страна Кремъл настоя през вчерашния ден, че така наречен от Москва специфична военна интервенция ще реализира задачите си. Говорителят Дмитрий Песков препрати съответните въпроси за украинското контранастъпление към министерството на защитата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР