Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към майките на руските

...
Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към майките на руските
Коментари Харесай

Зеленски към руските майки: Не изпращайте децата си на война в една чужда страна

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към майките на съветските бойци с апел да не разрешават синовете им да бъдат изпращани да се бият във войната в Украйна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Искам да кажа това още един път на съветските майки .

Особено на майките на наборниците. Не изпращайте децата си на война в една непозната страна ", съобщи Зеленски във видеообръщение, публикувано в Телеграм.

"Проверете къде се намира вашият наследник.

И в случай че имате и най-малкото съмнение, че синът ви може да е изпратен да води война в Украйна, действайте неотложно ", с цел да попречите той да бъде погубен или хванат, добави той. "Украйна в никакъв случай не е желала тази ужасна война. Не я желае и в този момент. Но тя ще се пази, до момента в който е нужно ", добави украинският президент.

В сряда Русия за пръв път призна, че в Украйна се борят наборници и някои от тях са били пленени .

Дотогава Москва твърдеше, че там се бият единствено професионални бойци, напомня Агенция Франс Прес. В обществените мрежи тези дни се усилиха постовете на майки, нямащи вести от синовете си, изпратени в Украйна.

Украйна към този момент предложения предходната седмица майките на пленените на нейна територия бойци да отидат да ги потърсят .

Киев твърди, че е заловил десетки съветски военни от началото на подреденото от Москва настъпление в страната. Украинското министерство на защитата разгласява телефонни номера и имейл, на които майките могат да се осведомяват за синовете си, пленени в Украйна.

По време на спора сред Москва и чеченските сепаратисти ,

през 90-те години на предишния век и първото десетилетие на 21-и век, доста млади съветски наборници бяха изпратени на фронта и някои попаднаха в плен. Тогава майките на бойци се активизираха, с цел да ги върнат живи, или да върнат телата им, като не се колебаеха да заминат и за Афганистан, което ускори антивоенните митинги в Русия, напомня Агенция Франс Прес.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР