Украинският президент Володимир Зеленски се готви да смени главнокомандващия на

...
Украинският президент Володимир Зеленски се готви да смени главнокомандващия на
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Зеленски се готви да смени Залужни

Украинският президент Володимир Зеленски се готви да смени главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, съобщи " Файненшъл таймс ".

В понеделник президентът предложил на генерала нова роля като консултант по защитата, само че генералът отхвърли, настояват четирима души, осведомени с диалозите. Двама от тях показват, че Зеленски дал да се разбере на Залужни, че без значение дали ще поеме ролята, той ще бъде отхвърлен от сегашната си позиция.

В понеделник вечерта голям брой медии в " Телеграм " оповестиха, че Залужни към този момент не стои отпред на украинските войски. Военният пълководец обаче отказал и по този начин по-късно представителят на Зеленски, Сергей Никифоров, и министерството на защитата отхвърлиха известията за уволнението.

" Уважаеми публицисти, незабавно отговаряме на всички: Не, това не е правилно ", написа министерството в канала си в " Телеграм ", без да дава спомагателен подтекст. 

Четиримата източници изясняват, че поради зародилата медийна стихия и последвалото опровергаване отстраняването на Залужни може да бъде отсрочено за известно време.

Предложението на президента за нова роля на генерала идва след месеци на спекулации за ориста му, подхранвани от известия за напрежение сред двамата мъже. Техните обтегнати връзки излязоха нескрито през ноември, откакто мощно рекламираната контраатака на Украйна не съумя да реализира амбициозните си цели и да върне загубена територия в южната част на страната, камо ли да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим.

В изявление за " Икономист " Залужни призна, че войната е стигнала до " задънена улица ", което накара кабинета на президента обществено да го подлага на критика за потреблението на термина.

Отстраняването на Залужни би провокирало неодобрение измежду военните и гражданското общество на Украйна. Според изследване, оповестено през декември, 88 % от украинците настояват, че имат вяра на Залужни против 62 %, които разчитат на Зеленски.

" Това ще има доста, доста отрицателно влияние върху морала на армията ", сподели украинският боен историк Михайло Жирохов пред киевското радио NV, който добави, че счита слуховете за " небивалица ".

Смяната на Залужни може също по този начин да изнерви западните сътрудници на Украйна, изключително военните чиновници, които са работили в тясно съдействие с генерала през последните две години, с цел да разработят тактики на бойното поле. Войната е в сериозна фаза - Киев чака да види дали ще получи военна и финансова помощ на стойност милиарди долари от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Нито един от източниците не знае кой ще го размени на виновния пост.

Възможни претенденти са Александър Сирски, командващ сухопътните сили на Украйна, и Кирило Буданов, началник на дирекцията на военното разузнаване на страната. И двамата са близки на Зеленски.

Четиризвезден боен от кариерата, именуван от феновете „ стоманения военачалник “, 50-годишният Залужни, беше назначен от Зеленски на поста главнокомандващ през юли 2021 година Той управлява интервенциите на украинската войска от началото на нашествието през февруари 2022 година

На него се приписва организирането на няколко от военните триумфи на Украйна, в това число защитата на Киев в първите дни на нашествието на Русия и сполучливите контраофанзиви в източната област Харков и южната регионална столица Херсон през есента на 2023 година

По данни на " Файненшъл таймс " Зеленски се е опитвал да държи Залужни, който разглежда като евентуален съперник, надалеч от публичното внимание и го е заобиколял в основни моменти от войната, като е давал непосредствено нареждания на подчинените на генерала.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР