Украинският президент Володимир Зеленски призова руснаците в петък да организират

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова руснаците в петък да организират
Коментари Харесай

Украинският президент призова руснаците да протестират

Украинският президент Володимир Зеленски прикани руснаците в петък да провеждат митинги против завземането от съветски сили на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ край град Енергодар, предава Ройтерс.

Учебният корпус в Запорожската АЕЦ по време на интензивни боеве, оповестиха украинските управляващи в петък, което провокира опасения от евентуална нуклеарна злополука. По-късно огънят бе сподавен.

" Руснаци, желая да се обърна към Вас: по какъв начин е допустимо това? В края на краищата ние се борихме дружно против злополуката в Чернобил през 1986 година ", сподели той в телевизионно послание, връщайки спомените за най-тежката нуклеарна злополука в света.

" Трябва... да излезете на улицата и да кажете, че желаете да живеете, желаете да живеете на Земя без радиоактивно замърсяване. Радиацията не знае къде е Русия, радиацията не знае къде са границите на Вашата страна. "

Руското министерство на защитата упрекна украинските диверсанти за офанзивата на площадката на Запорожската атомна електроцентрала, като я назова " чудовищна провокация ".

Руските сили, които нахлуха в Украйна предходната седмица, към този момент превзеха неработещата централа в Чернобил на север от Киев, чийто четвърти енергоблок експлодира през 1986 година. Районът към нея прочут като " зона на изключване " бе изцяло обезлюден след повредата.
 Руски войски управляват изцяло Чернобил
Руски войски управляват изцяло Чернобил

Уверяват, че няма заплаха от диверсии и терористични актове

Ядрени специалисти споделят, че Запорожката АЕЦ е от друг и по-безопасен вид, само че все пак съгласно Зеленски не би трябвало да се мълчи.

" Трябва да помните горящия графит, разпилян от детонацията, жертвите. Трябва да си спомните сиянието над опустошения енергоблок, евакуацията ", сподели той. " Как можеш да забравите това? И в случай че не сте го не запомнили, не би трябвало да мълчите. "

От Международната организация за атомна сила (МААЕ), базирайки се на данни на украинските управляващи обявиха, че няма смяна на радиационния декор към централата и няма заплаха от пораждане на нуклеарна повреда, тъй като " главните звена " на атомната централа не са наранени.

, както и оповестиха, че все още няма повишение на радиационния гамафон в България и към този момент такова не се чака.

Първи блок на Запорожката АЕЦ е спрян за годишен ремонт, 2 и 3 блок са спрени поради офанзивата, само че по този начин е по наредби за сигурност, 4-ти блок продължава да работи да намалена мощ, 5 и 6 блок са спрени от работа. Това гласи информацията от украинска страна.

Централата е под контрола на съветските въоръжени сили, само че операторите извършват отговорностите си .

Към сегашния миг не е належащо никой да взима йод , съобщи Цанко Бачийски и увери, че в случай че такава нужда възникн е, жителите ще бъдат известени от управляващите .

Цанко Бачийски отговори и на въпрос за обстановката с АЕЦ " Чернобил ", като удостовери, че е имало открит радиоактивен декор, поради придвижването на техника та . Няма радиоактивно замърсяване. Информацията за Чернобил е, че е под съветски надзор, само че чиновниците са на място . Притеснението е, че работят напрегнат, което не е за подценяване при работа с сериозна инфраструктура, изясни Бачийски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР