Украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-20

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-20
Коментари Харесай

Сега е моментът. Зеленски поиска възстановяване на цялостта на Украйна в реч пред Г-20

Украинският президент Володимир Зеленски прикани водачите на страните от Г-20 за възобновяване на мира в страната му, както и зачитането на териториалната целокупност на Украйна.

Киев упорства за обективен мир, а по думите на президента той е уверен, че „ в този момент е моментът, в който, в който унищожителната война на Русия може и би трябвало да бъде спряна “.

„ Украйна не би трябвало да бъде подтиквана да прави взаимни отстъпки с нейната съвест, суверенитет, териториална целокупност и самостоятелност. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна злополука “, сподели Зеленски представен от Ройтерс.

В речта си Зеленски добави още, че Русия е трансформирала украинската в радиационна бомба, „ която може да избухне всеки миг “ и настоя съветските войски, които я превзеха още при започване на войната, да се изтеглят от територията ѝ. Украинският президент изиска и разширение на обсега на, евакуиране на съветските войски от всички украински територии, обезщетения за нанесените от Москва вреди.

„ Светът би трябвало да поддържа основаването на специфичен арбитражен съд за съветската война против Украйна “, сподели още Зеленски.

Речта му пристигна, откакто няколко часа по-рано О, с която приканва от Русия да бъде потърсена отговорност за нарушаването на интернационалното право с нашествието в Украйна, в това число и посредством изплащането на репарации

На форума, който се организира в Бали, Индонезия, участват президентите на Съединени американски щати, Франция и Китай Джо Байдън, Еманюел Макрон и Си Дзинпин , както и министър председателите на Италия, Англия, Индия, Канада, Япония – Д жорджа Мелони, Риши Сунак, Нарендра Моди, Джъстин Трюдо, Фумио Кишида , немският канцлер Олаф Шолц и други. Русия е показана от външния министър на страната Сергей Лавров , след отхвърли на Владимир Путин да участва на събитието.
 Джо Байдън, Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Нерендра Моди по време на срещата на Г-20 в Бали.
Всички те приканиха за прекъсването на огъня в Украйна. Президентът на Индонезия Джоко Уидодо , който е формалният хазаин на срещата, я откри с тирада, в която съобщи, че водачите на страните от Г-20 би трябвало да спрат войната.

„ Ако войната не спре, за нас ще е мъчно да продължим напред. Не би трябвало да разрешаваме светът да попадне в нова Студена война “, сподели той.

Подобни апели насочиха и други водачи като Джо Байдън, Риши Сунак и Нарендра Моди. Почти всички приканиха и по отношение на Москва и да наложи напън върху Кремъл за това договарянията за мир да стартират, а интернационалното право да бъде спазвано.

Войната в Украйна е централната тематика на срещата на Г-20. Очакват се още и полемики за предстоящата световна криза, напрежението сред Китай и Съединени американски щати поради Тайван, нарушените канали за доставки в световен мащаб, както и последствията от пандемията и климатичните промени.

Страните в Г-20 генерират над 80% от международния Брутният вътрешен продукт, 75% от интернационалната търговия и 60% от световното население.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР