Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ, съобщават американски медии.

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ, съобщават американски медии.
Коментари Харесай

Зеленски пристигна във Вашингтон, конгресмените го сравниха с Чърчил

Украинският президент Володимир Зеленски дойде в Съединени американски щати, оповестяват американски медии. Това е първото посещаване на Зеленски в непозната страна от началото на войната в Украйна.

Зеленски, чийто медиен гений и сурово държание му помогнаха да притегли света към идеята на Украйна, кацна с американски боен аероплан във военновъздушната база " Андрюс " след пътешестване, проведено скрито заради съображения за сигурност. Той ще се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом, след което ще направи послание към Конгреса, който довършва работата по новия пакет от 45 милиарда $ за Украйна през новата година.

" Развълнуван съм, че сте тук ", написа Байдън в Twitter малко преди идването на Зеленски. Телевизионни фрагменти демонстрираха по какъв начин самолетът е посрещнат от огромен ескорт на пистата.
 БГНЕС
Законодателите съпоставиха пътуването му с коледната поява на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 година, дни откакто нападението на Япония над Пърл Харбър вкарва Съединени американски щати във Втората международна война.

" За мен е изключително вълнуващо да участвам един храбър водач пред Конгреса по време на война - в миг, в който демокрацията е сложена на карта ", съобщи ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, бранител на Украйна, чиято покана към Зеленски е едно от последните й дейности преди републиканците да поемат контрола.

При идването на Зеленски Съединените щати оповестиха отпущането на още 1,85 милиарда $ от авансово заделените средства за Украйна, в това число за първи път на модерната система за противовъздушна защита " Пейтриът ", която е в положение да смъква крилати ракети и балистични ракети с дребен обхват.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР