Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес на необявено предварително посещение

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес на необявено предварително посещение
Коментари Харесай

Зеленски пристигна на необявено посещение в Саудитска Арабия

Украинският президент Володимир Зеленски дойде през днешния ден на необявено авансово посещаване в Саудитска Арабия, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Саудитската държавна новинарска организация СПА заяви, че самолетът на Зеленски е кацнал в град Джеда на брега на Червено море, където той е бил посрещнат от представители на саудитските управляващи, измежду които съветникът по въпросите на националната сигурност и посланикът на страната в Киев. Подробности не бяха дадени.

Саудитска Арабия се пробва да резервира неутралитет във войната сред Русия и Украйна, като се стреми да се нарежда като възможен медиатор сред двете страни в спора, отбелязва Агенция Франс Прес. В същото време арабската страна, която е най-големият експортьор на недопечен нефт в света, поддържа тесни връзки с Москва за съгласуване на петролната тактика.

По-рано Рияд отхвърли да взе участие в плануваната мирна среща на върха за Украйна в Швейцария.

През август Саудитса Арабия беше хазаин на договаряния по отношение на войната в Украйна, в които участваха повече от 40 страни, само че не и Русия. Преди това, през май предходната година, Зеленски участва на среща на върха на арабската лига в Джеда, като упрекна някои водачи от района, че си затварят очите за ужасите на съветската инвазия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Зеленски бе за последно в Саудитска Арабия през февруари тази година, когато разиска с авторитетния престолонаследник принц Мохамед бин Салман кротичък проект и възможни замени на военнопленници.

Утре украинският президент е предстоящ в Италия, където ще взе участие в срещата на върха на Г-7. Белият дом заяви през днешния ден, представен от Ройтерс, че Зеленски и американският му сътрудник Джо Байдън ще подпишат ново двустранно съглашение в региона на сигурността.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР