Украинският президент Володимир Зеленски пристига в София на първото си

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристига в София на първото си
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в София

Украинският президент Володимир Зеленски идва в София на първото си посещаване в България и едвам 19-то му пътешестване в друга страна в чужбина от началото на съветската експанзия на 24 февруари 2022 година " Дневник " следи онлайн основни моменти, срещи, съглашения и първи мнения.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Кремъл за визитата: Украйна пробва да въвлече страни в конфликтa
© Reuters

Кремъл съобщи, че визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България демонстрира, че Киев прави всичко допустимо, с цел да въвлече допустимо най-вече страни в спора, съобщи " Ройтерс ".

Зеленски заяви, че е в българската столица София за диалози с президента и премиера на страната по редица въпроси, в това число сигурността и срещата на върха на НАТО идната седмица.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че полемики като тези, които Зеленски води в България, няма да повлияят в огромна степен на резултата от това, което Русия назовава " специфична военна интервенция " в Украйна, както по думите му демонстрира сегашната обстановка на фронтовата линия.


По-рано през днешния ден в профила на украинския президент бе оповестено видео, показващо разрухата в Лвов след съветски ракетен удар - най-силният против града от началото на войната. С 10 ракети " Калибър ", изстреляни от Черно море (унищожени са 7, твърди Украйна), са ударени цивилни обекти. Загиналите са най-малко четирима, ранените - над 30, а издирването на затрупани продължава.

Lviv. Consequences of the night attack by Russian terrorists. Unfortunately, there are wounded and dead. My condolences to the relatives!

There will definitely be a response to the enemy. A strong one.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
 Движението в региона на Министерския съвет и президентството е лимитирано
© Юлия Лазарова

Движението в региона на Министерския съвет и президентството е лимитирано поради идването на президента на Украйна Володимир Зеленски. В центъра на София има полицейски кордон, а органите на реда на позволяват даже пешеходци от бул. " Цар Освободител " към постройката на президентството към " Дондуков " 1. В региона по бул. " Дондуков " има пешеходен достъп към Министерския съвет, само че достъпът до постройката е стеснен.
Пред Министерския съвет беше издигнато знамето на Украйна.

Множество публицисти чакат идването на Зеленски пред Министерския съвет. Засега пред постройката има полицейски кордон и достъпът не е позволен.


Украинският президент удостовери в профила си в " Туитър ", че е планувана негова среща с българския му сътрудник Румен Радев. Съобщението бе публикувано сега, в който самолетът кацна в София. От пресслужбата на българския държавен глава към този миг няма известие за подобен диалог.

" Подкрепа за защитата, украинската евроинтеграция, срещата на върха на НАТО, гаранции за сигурността и използването на Мирната формула ", изброи Зеленски тематиките на визитата си.

 Зеленски удостовери срещата с Радев

Под " мирна формула " се имат поради 10-те точки, които са минималните условия на Киев за начало на договаряния с Русия. Сред тях са освен цялостно евакуиране оттатък интернационално приетите граници на Украйна, само че и репарации за гибелта и разрухата, породени от съветската експанзия, както и съд за военните нарушители.

 Официално: С кого ще беседва украинският президент в София
© Reuters

Според известието от Министерския съвет Володимир Зеленски ще беседва с:

Съобщение за среща с президента Румен Радев би трябвало да пристигна от неговия пресцентър, по тази причина и такава не е посочена от държавното управление.

Очаква се да се подпишат взаимна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за съдействие в региона на енергетиката.


Правителственият аероплан, с който се счита, че от Кишинев до София пътува украиниският президент Володимир Зеленски, кацна. Това демонстрират данните на платформата Flightradar24.

Новината бе доказана и с разпространо от пресцентъра на държавното управление известие: " Президентът на Украйна Володимир Зеленски дойде през днешния ден на еднодневно посещаване в София. "


Предложението за продажбата на Украйна на закупеното съоръжение за " АЕЦ Белене " ще бъде обект на договаряния в идващите месеци, съобщи министър-председателят Николай Денков сутринта в отговор на въпроси на жители на страницата на Министерския съвет във фейсбук.

Денков удостовери, че такова предложение е имало от страна на Украйна. " Оказа се, че след в началото проявения интерес нашето служебно държавно управление не е придвижило въпроса за това по дипломатически път ", сподели министър председателят. Той заяви, че посредством министъра на енергетиката настоящето държавно управление е повдигнало този въпрос.

 Как да намерим и отгледаме нашите лични ген.Залужни?
© Reuters

Да се поучим от Украйна по какъв начин се предвожда и побеждава. Това е едно от значимите наблюдения в този неповторим от десетилетия насам спор, които най-вече убягват на анализаторите. Във военната специалност сребърни медали няма. Как да намерим и отгледаме нашите лични Залужни?

Анализ на ген. Мик Райън -.


Правителственият аероплан, с който се чака президентът на Украйна Володимир Зеленски да дойде в София, излетя от Кишинев и към този момент е над територията на Румъния на път за България. Това сочат данни от приложението за следене на полети FlightRadar24. Очаква се Зеленски да дойде към 12 ч.

Министерският съвет към момента не е популяризирал до медиите стратегия за визитата на Зеленски в България. По неофициална информация на " Дневник " се чака той да се срещне с представители на държавното управление, президента, водачи на парламентарно показани партии. Политическите сили публично за визитата на Зеленски в София.

На въпрос на " Дневник " дали водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ще се срещне със Зеленски зам.-председателят на парламентарната група Георги Свиленски сподели: " Не мога да ви кажа даже къде е господин Зеленски. Нека да стане ясно къде е. "



Лидерът на Украйна може да се сблъска с тежки диалози с прокремълския президент на София. " Така брюкселското издание " Политико " за визитата на Зеленски в София. Статията под заглавие " Зеленски пътува към София " оповестява какво е оповестил министър председателят Денков и това, че програмата включвала " евентуално напрегната среща с българския президент Румен Радев, който е неприятелски към въоръжаването на Киев ".

 Зеленски, наподобява, още не е отпътувал за България
© Dejan Milinković, Wikimedia Commons)

Правителственият Airbus A319-112 още не е отпътувал от Кишинев, където кацна в 8 сутринта, с цел да се качи на него - съгласно " Нованюз " - украинската делегация. Данни от платформата flightradar24, проследяваща в действително време придвижването на самолети, сочат сега като час за тръгване 11:10 ч. Полетът до София е към един час.


Сравнено с досегашните пътувания на Володимир Зеленски в чужбина, това наподобява най-необичайното от всички. Причината е, че няма някакъв изключително явен мотив президентът по време на война и до момента в който ракети и дронове падат в столицата и из страната, да пътува до страна като България.

Но има много ясна логичност и една готова огромна изненада - детайлности.

 В София има засилено полицейско наличие
© Юлия Лазарова

От ранна заран в София по булеварда към летището, пред Министерски съвет и Президентството, както и по пътя към резиденция " Бояна " има засилено наличие на полиция. Числеността на униформените не наподобява да е повече от нормалните за сходни случаи ограничения.


Официалното удостоверение от българския министър председател, че Володимир Зеленски идва в страната към момента не участва като вест за международните организации медии, сподели инспекция на " Дневник ". Обикновено, водещи новинарски организации популяризират с " гръмотевица " сходни известия се пускат още преди украинският президент да е дошъл. Визита като днешната е в категория " необявени авансово визити ". Зеленски е бил от експлоадирането на войната единствено в 13 страни.


Володимир Зеленски идва в България, с цел да ни предизвика и нервира. Така водачът на прокремълската партия " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява визитата на украинския президент. Той съобщи, че задачата на визитата е не да се организира диалог с българския държавен глава, а с " американския министър председател Николай Денков ".

Среща - и най-вероятно изцяло работна, а не официално - на Зеленски и Румен Радев е планувана в програмата му, заяви сутринта министър председателят Денков.


По информация на " Дневник " украинският държавен глава няма да посети Народното събрание. Първо той ще отиде за срещи с представители на кабинета в Министерския съвет, след което ще има диалог с Румен Радев.

Очаква се към 14 ч. в резиденция " Бояна " Зеленски да приказва пред публицисти.

 Гостът пътува с български държавен аероплан

Български държавен аероплан употребява украинската делегация, заяви Нова телевизия. Според нейни източници държавният " Еърбъс " е отлетял сутринта за Кишинев и в столицата на Молдова на борда се е качил Володимир Зеленски и съпътстващите го публични лица.

Данни на уеб страницата за следене на самолети в действително време flightradar24 демонстрират, чe отпътуването за София би трябвало да е към 10:50 часа.


След експлоадирането на войната е посетил единствено 13 страни, като в множеството случаи визитата му е била обвързвана с интернационален конгрес, а освен с двустранните връзки. Започващата в 10 часа в София през днешния ден аудиенция прави България едвам седмата страна, в която Володимир Зеленски идва съответно за двустранни срещи.

Кои са задграничните му визити -.


Премиерът Николай Денков удостовери сутринта, че украинският президент идва на работно посещаване в България. Това стана единствено час преди началото на визитата и повече от два дни откакто медиите оповестиха за идната аудиенция.

По думите му Володимир Зеленски ще има среща с президента Румен Радев, само че няма да посети Народното събрание.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от БългарияНа живо13:21, 06 юли 23 / Кратки новини13:18, 06 юли 23 / 13:18, 06 юли 23 /

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР