Украинският президент Володимир Зеленски предупреди за сериозна опасност, която остава

...
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди за сериозна опасност, която остава
Коментари Харесай

Зеленски призова международната общност да следи обстановката в АЕЦ Запорожие

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести за " сериозна заплаха ", която остава в действие при окупираната от Русия Запорожка нуклеарна централа. Като се базира на украинското разузнаване, той уточни, че Русия е " механически подготвена " да провокира локализирана детонация в комплекса.

Зеленски прикани интернационалната общественост да следи с по-голямо внимание ситуацията в централата. Днес той одобри испанския министър председател Педро Санчес, който посети Киев в първия ден на испанското председателство на Евросъюза.

Войната в Украйна ще е приоритет на испанското председателство с акцент върху единството на всички страни членки по въпроса, увери министър председателят Санчес, който дойде в Киев с трен през Полша. Той дефинира визитата си като знак за поддръжката на Европейския съюз за Украйна във всички области - военна, филантропична и икономическа. Педро Санчес посещава страната за трети път от началото на войната.

Сега той пристигна от среща на върха на Евросъюза и броени дни преди срещата на водачите на страните от НАТО, която би трябвало да очертае бъдещите връзки на Киев с Алианса. Гостът разгласи, че страната му дава пакет от 55 милиона евро икономическа помощ на Украйна. В тирада пред Народното събрание испанският министър председател изрази убеденост в украинската победа против съветската експанзия.



Снимки: БГНЕС

" През февруари преди идването ми в Киев, някой в Мадрид ме пита за Украйна: " Мислиш ли, че се опасяват ". Когато се върнах от Киев, към този момент имах явен отговор на този въпрос. Тогава им споделих: " Те не се опасяват, ще победят. Ще им коства седмици и месеци, сълзи, кръв и пот. Но Украйна ще завоюва тази война ", сподели той.

Санчес не подмина и европейските аспирации на Украйна.

" Европейският съюз беше основан за попречване на война. Избрахме да бъдем единни в разнообразието и това ни направи по-силни. Европа е с вас и вие сте едно цяло с Европа ".



Украинската контраатака се развива по-бавно от прогнозите, само че напредва решително, уточни най-висшият американски боен ген. Марк Мили

" Върви по-бавно, в сравнение с беше предсказвано. Това не ме изненадва. Офанзивата напредва постепенно и целеустремено, преодолява минни полета и други трудности. Напредва с 500 метра дневно, хиляда метра, две хиляди метра дневно. Бавен и внимателен напредък. Случва ли се по-бавно от прогнозите на компютри и хора - да. Това, което споделих е, че ще са нужни шест, осем, 10 седмици ", уточни той.

По данни на английското военно разузнаване Украйна към този момент си е осигурила предмостие на окупирания Източен бряг на река Днепър като база за по-нанатъшно нахлуване. Русия отхвърля оттегляне от позиции и оповестява за тежки украински загуби. Украйна изяснява бавния прогрес с дефицит на въоръжение, в частност на бойни самолети като обещаните Ф-16.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР