Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си за създаването на

...
Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си за създаването на
Коментари Харесай

Зеленски призова за създаването на международен трибунал за руските военни престъпления в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски възобнови апела си за основаването на интернационален арбитражен съд, който да преследва военните закононарушения, осъществени от съветските сили, и експанзията против страната му. Призивът Зеленски насочи в тирада след визитата си в Международния углавен съд в Хага (МНС), съобщи ДПА.

Без правдивост не е вероятен и мир, съобщи Зеленски. Той уточни процеса против високопоставени нацистки водачи в Нюрнберг след Втората международна война като модел за оправянето с руснаците, забъркани в жестокости в Украйна.

" Устойчивостта на мира произтича от цялостната правдивост по отношение на агресора ", сподели украинският президент. Той похвали работата на Международния углавен съд, който стартира следствия малко след началото на съветската инвазия и през март издаде интернационална заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по обвинявания в осъществяването на хипотетични военни закононарушения.

Зеленски посети Международния углавен съд по-рано през днешния ден, а по-късно денем се чака той да се срещне с нидерландкия министър председател Марк Рюте.

Украинският президент Володимир Зеленски през днешния ден съобщи, че е от жизненоважно значение Западът да доставя оръжия на Киев допустимо най-бързо, което ще помогне на страната му в борбата против нашествието на Русия, съобщи Ройтерс.

Украинският водач също по този начин съобщи на взаимна конференция в Хага с нидерландския министър председател Марк Рюте и белгийския министър-председател Александър Де Кро, че Украйна към този момент е де факто член на НАТО, само че би трябвало да се причисли към алианса де юре.

По време на пътуването си до Хага Зеленски съобщи, че Киев ще работи за основаването на нов арбитражен съд за изправяне на Русия пред правораздаването поради войната в Украйна. Той уточни, че към този момент има основана група от 35 страни, които поддържат основаването на трибунала.

Нидерландия ще оказва непоколебима поддръжка на Украйна, съобщи холандският министър председател Марк Рюте по време на визитата на Зеленски в Хага.

Рюте добави, че Русия не може да завоюва войната в Украйна и би трябвало да бъде подведена под отговорност за закононарушенията, които съгласно него са експанзия и други военни закононарушения.

Нидерландският министър председател съобщи, че няма табута, когато става въпрос за военна поддръжка за Украйна.

На конференция дружно със Зеленски и белгийския министър председател Александър Де Кро, Рюте съобщи, че въпросът дали НАТО може да достави изтребители на Украйна към момента не е решен.

От своя страна белгийският министър председател съобщи, че страната му приготвя нов пакет от военни помощи за Украйна. Де Кро добави, че неговото държавно управление изследва по какъв начин замразените съветски активи могат да бъдат употребявани за подкрепяне на Украйна.

Пред кореспонденти украинският президент изрази оценката си, че съветските сили на бойното поле са деморализирани и че Киев има вяра, че плануваната от него контраатака за отвоюване на окупираните от съветските войски земи ще бъде сполучлива.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР