Украинският президент Володимир Зеленски планира да вземе участие в срещата

...
Украинският президент Володимир Зеленски планира да вземе участие в срещата
Коментари Харесай

Зеленски ще пътува до Япония за срещата на върха на Г-7

Украинският президент Володимир Зеленски възнамерява да вземе присъединяване в срещата на върха на Г-7 в Япония с вярата да си обезпечи още по-силна поддръжка преди плануваната контраатака на Украйна във войната с Русия . Очаква се той да дойде в Хирошима в неделя, макар че неговата администрация към момента не е удостоверила изрично визитата.По-рано през днешния ден Зеленски отлетя за Саудитска Арабия , с цел да се срещне с водачи на арабски страни, предава „ BBC “.

Срещата на върха на Г-7 стартира през днешния ден с остри рецензии към Русия и оповестяване на спомагателни наказания против нея. Групата от седем страни, формирана от Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Италия, Германия, Канада и Япония, съставлява най-богатите и развити демокрации в света. Тази година бяха поканени и представители на осем други страни, в това число Австралия и Индия .

Първоначално беше планувано самият Зеленски да взе участие в срещата на върха посредством видеовръзка , само че бързо се появиха спекулации , че той или брачната половинка му, която неотдавна посети Южна Корея, ще участват персонално . Това ще бъде най-далечното пътешестване на украинския водач от Киев от началото на войната през февруари 2022 година до момента и сходно на други пътувания отвън Украйна може да съставлява евентуален риск за сигурността му . Според негови поддръжници и доближени обаче рискът си заслужава, защото по този метод страната може да получи по-голяма помощ в битката си против Русия.

„ Когато човек е някъде надалеч, оттатък океана, или някъде другаде, той не всеки път усеща и схваща какво се случва на територията на нашата страна. Именно физическото наличие на нашия президент е извънредно значимо на такива събития, “, съобщи Олексий Данилов , секретар на авторитетния Съвет за национална сигурност и защита на Украйна.

Междувременно няколко осведомителни организации оповестиха, че Зеленски ще пътува за срещата на върха, макар че това към този момент не е публично доказано . През последните няколко дни президентът посети персонално Италия , Германия , Франция и Обединеното кралство , където съумя да контракти обещания за военна поддръжка . Той също по този начин продължава да упорства пред съдружниците си, че е неотложно да дават съвременни изтребители на Украйна, само че досега нито една страна не се е заела с директното им даване. По-рано през днешния ден Зеленски предприе изненадващо посещаване в Саудитска Арабия във връзка срещата на върха на Арабската лига . Там той прикани арабските водачи да спомагат за връщането на политическите пандизчии в Крим и други окупирани от Русия територии.

От всички 22 членове на Арабската лига единствено Сирия намерено поддържа съветската инвазия. Други народи обаче също се стремят да поддържат положителни връзки с Москва. До момента Саудитска Арабия следва внимателна линия на държание във връзка с спора – от една страна, поддържа резолюцията на Организация на обединените нации, призоваваща Русия да изтегли войските си, и даде обещание 400 млн. $ филантропична помощ за Украйна, а въпреки това, се опълчи на налагането на наказания на Русия, предпочитайки да бъде възприемана като неутрална във връзка с спора.

Смята се, че Зеленски ще пътува от Саудитска Арабия за срещата на върха на Г-7 . След като дойде в Хирошима , той евентуално ще се опита да убеди по-предпазливите водачи да дават помощ на страната му. Сред тези водачи са японският министър председател Фумио Кишида и индийският водач Нарендра Моди. Въпреки че Япония е извънредно благосклонна към Украйна, нейните строги военни закони значат, че до момента тя е предоставила единствено несмъртоносно отбранително съоръжение .

По-рано през днешния ден водачите на Г-7 бяха посрещнати от Кишида в Мемориалния парк на мира в Хирошима , където тържествено поставиха венци в памет на починалите при американската атомна бомбардировка, ускорила края на Втората международна война. Първият ден на срещата на върха приключи с изказване , в което страните членки се ангажираха с „ нови стъпки “ за преустановяване на войната в Украйна и дадоха обещание спомагателни наказания , с цел да „ усилят разноските за Русия и тези, които поддържат военните ѝ старания “ . Те дадоха обещание още че ще лишат Русия от технологиите, промишленото съоръжение и услугите на Г-7, които поддържат нейната „ военна машина “ , и ще лимитират приходите й, които идват от продажба на електрическа енергия и диаманти. Очаква се срещата на върха, която завършва в неделя, да приключи с официално съобщение по отношение на войната в Украйна и изказване по отношение на стъпките за битка против разпространяването на нуклеарни оръжия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР