Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в ядрен шантаж заради

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в ядрен шантаж заради
Коментари Харесай

Зеленски: Завземането на Запорожката АЕЦ представлява ядрен шантаж

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия в " нуклеарен шантаж " поради завземането на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, съобщи Ройтерс.

Руските елементи откриха надзор над оборудването през март, малко след началото на нашествието в Украйна, а през вчерашния ден президентът Владимир Путин подписа декрет, с който разгласи най-голямата нуклеарна централа в Европа, която продължава да се обслужва от украински експерти, за съветска благосъстоятелност.

" Завземането на Запорожката АЕЦ съставлява нуклеарен шантаж, посредством който се оказва напън върху целия свят и върху Украйна ", съобщи Зеленски във видеообръщение към представители на основания в Сидни мозъчен концерн Институт " Лоуи ".  " Не използваш оръжия, само че към момента имаш опция да шантажираше, като не допускаше нуклеарната централа да работи за хората. Произвежданото от нея електричество не стига до тях ", сподели украинският президент. 

Преди началото на съветските военни дейности Запорожката АЕЦ произвеждаше към една пета от електрическата енергия в Украйна . Очаква се през днешния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси да води диалози в Киев за основаването на зона за сигурност към централата.
В днешното си послание Зеленски прикани Австралия да употребява въздействието си, с цел да сплоти интернационалната общественост в реакцията ѝ против Русия.

Следващата седмица Общото заседание на Организация на обединените нации ще заседава по проблема за анексираните от Русия украински територии и страните членки ще гласоподават резолюция. Москва лобира вотът да бъде анонимен- Днес Зеленски посочи пред австралийския мозъчен концерн, че това не трябва да се позволява. По думите му Владимир Путин проучва реакциите на анексирането на украинските територии. " Ако светът даде слаб отговор, Русия ще пристъпи към нова ескалация ", предизвести Зеленски.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР