Украинският президент Володимир Зеленски обвини Кремъл в криминална политика на

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Кремъл в криминална политика на
Коментари Харесай

Зеленски: 20% от Украйна е под контрола на Русия, над 200 хиляди деца са депортирани от окупаторите

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Кремъл в " престъпна политика " на транспортиране на локалните жители към отдалечени региони на Русия.

В своето послание той разгласи, че от началото на нашествието са депортирани стотици хиляди деца:

" Русия на мощ отстранява както възрастни, по този начин и деца. Това е едно от най-отвратителните ѝ военни закононарушения. Общо повече от 200 хиляди украински деца са депортирани досега. Това са сираци от сиропиталища, деца с родители или такива, отделени от родителите си, " споделя той.

" Руската страна разпръсква тези хора на своя територия и заселва нашите жители в отдалечени региони. Целта на тази незаконна политика не е просто да открадне хора, а да накара депортираните да не помнят за Украйна и да не могат да се върнат, " добави президентът.

Той заяви и че най-малко 243 деца са умряли вследствие на войната, 446 са били ранени, а други 139 са в неопределеност.

По негови думи 20% от територията на страната към този момент е под съветски надзор, като Донбас е " съвсем изцяло погубен ":

" Почти 125 хиляди квадратни километра са под контрола на окупаторите. Това е по-голямо пространство от всички страни от Бенелюкс, взети дружно " - в посочения като съпоставяне от него стопански съюз попадат Белгия, Нидерландия и Люксембург. Общата им повърхност е под 80 хиляди квадратни километра.

Зеленски заяви, че фронтовата линия се разгръща на повече от хиляда километра от Харков до Миколаив. Той разказа донбаския район като " просто унищожен " и го дефинира като " един от тогавашните най-силни индустриални центрове на Европа ".

Украинският президент даде данни за 30 хиляди починали съветски бойци от началото на войната: " Това е повече от жертвите на Съветския съюз за 10-годишната война в Афганистан и повече от починалите руснаци в двете чеченски войни, " сподели още Зеленски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР