Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение в

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение в
Коментари Харесай

Русия търпи изключително големи загуби край Бахмут и Вугледар, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски сподели във вечерното си видеообръщение в неделя, че силите на Украйна са нанесли " извънредно огромни " загуби на съветските военни в яростните боеве в и към Бахмут и Вугледар в Донецка област.

През последните седмици съветските сили претърпяха тежки загуби в региона на двата града. Вугледар се намира покрай разграничителната линия сред източния и южния регион, където се води войната.

" Ситуацията е доста сложна ", сподели Зеленски. " Ние пречупваме окупатора и нанасяме извънредно обилни загуби на Русия. Повтарям още веднъж и още веднъж: колкото повече Русия губи там, толкоз по-бързо ще успеем да приключим тази война с успеха на Украйна. "

Украински военни фрагменти от дрон, оповестени предходната седмица, наподобява демонстрират, че Русия е изгубила близо 30 бронирани машини, в това число танкове и бойни машини на пехотата, в боевете към Вугледар, който преди войната е имал население от към 14 000 души.

Съобщава се, че Украйна също е претърпяла огромни загуби, само че нито една от страните не е предоставила данни за броя на жертвите на своите сили. Подобни данни от бойното поле е мъчно да бъдат без значение тествани.

По-рано Зеленски предизвести, че ще има " правни последствия " за " всяко съветско нахлуване върху... всяко кътче " на Украйна. Украинските военни оповестиха, че Русия продължава да организира настъпателни интервенции в няколко региона на Харковска, Донецка и Луганска област.

В неделя украинските военни оповестиха, че са траяли боевете към няколко обитаеми места в Харковска, Луганска и Донецка област. Също по този начин Русия е нанесла въздушни удари по гражданска инфраструктура в Хмелницка, Днепропетровска, Донецка и Херсонска област, в това число повече от 50 офанзиви от многоцелеви ракетни установки.

Украинските управляващи в южната област Херсон оповестиха, че съветски обстрел е поразил двора на къща в близко село. Трима възрастни членове на едно семейство са починали, а други четирима, в това число две деца, са били ранени.

" Руските окупатори убиха едно семейство в Херсонска област ", се споделя в изказване на управляващите. " Трима души са починали на мястото на нещастието: бащата, майката и един чичо ".

Руските войски бяха принудени да изоставен град Херсон през ноември в огромна загуба на бойното поле в южната част на страната за Москва.

Ройтерс заяви, че украинските войски край източния град Сиверск са декларирали, че се готвят да пазят региона, който е една от евентуалните цели на предстоящата съветска атака.

Сиверск се намира на пътя към по-големия стратегически град Славянск и на към 20 км от мощно опустошения Бахмут, където се водят яростни боеве през последните седмици. В изказването си от неделя украинските военни оповестиха, че рискът от съветски ракетни удари на територията на Украйна остава висок.

През уикенда на Мюнхенската конференция по сигурността, където полемиките за Украйна преобладаваха, вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис, че " Съединени американски щати публично са открили, че Русия е направила закононарушения против човечеството " в Украйна.

Посланикът на Русия в Съединените щати Анатолий Антонов разгласява изказване, в което отхвърли определението на Съединени американски щати като " невиждан опит за демонизиране на Русия ".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел сподели в неделя, че поддържа естонското предложение Европейски Съюз да закупи муниции за Украйна от името на страните членки. В речта си на Мюнхенската конференция по сигурността, откакто предлагането беше обяснено от естонския министър-председател Кая Калас, Борел сподели, че Европейски Съюз " работи по " самодейността и че " тя ще проработи ".

На 24 февруари се навършва една година от началото на непровокираната война на Русия в Украйна - най-голямата в Европа след Втората международна война. Тя докара до гибелта на десетки хиляди хора и разселването на милиони други.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР