Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките

...
Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките
Коментари Харесай

Зеленски: Чакаме тази седмица засилмане на впаждебните действия на Русия. Готови сме

Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да ускори офанзивите си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която водачите на 27-те ще обсъдят дали да поддържат кандидатурата на страната му за участие, съобщи Ройтерс, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Очевидно би трябвало да чакаме тази седмица от Русия усилване на враждебните дейности. Ние се приготвяме. Готови сме ", сподели Зеленски в обичайното си среднощно видеообръщение.

Украйна подаде молба за присъединение към Европейски Съюз четири дни след началото на съветската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия предложи някогашната руска република да получи статут на претендент за участие. Лидерите на страните от Европейски Съюз ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се чака да одобрят молбата на Украйна, макар опасенията на някои страни. Самият развой на присъединение обаче може да се проточи дълги години, отбелязва Ройтерс.

Влизането на Украйна в Европейски Съюз би било в прорез с една от задачите, оповестени от съветския президент Владимир Путин, когато той подреди нашествието: южната съседка на страната му да остане отвън западната сфера на въздействие. В петък Путин увери, че няма " нищо срещу " участието на Украйна в Европейски Съюз. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче сподели, че Русия следи деликатно въпроса, поради засиленото съдействие сред страните членки в региона на защитата, отбелязва още Ройтерс.

На бойното поле, съветските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти се пробват да завладяват напълно Донбас - източния украински район, който бунтовниците към този момент управляват отчасти от 2014 година Главната цел на офанзивата в този момент е Северодонецк. Вчера Русия разгласи, че е превзела Метьолкино - село в източните околности на промишления град в Луганска област, и че доста украински бойци са се предали. Украинската войска призна за съветски " частични триумфи ".

Предалите се през вчерашния ден в Метьолкино бойци от украинския националистически батальон " Айдар " са почнали да дават показания против свои бойни приятели, заели позиции в химическия цех " Азот " в Северодонецк, съобщи пред ТАСС източник от " Народната милиция " на провъзгласената от сепаратистите " Луганска национална република " (ЛНР).

Той сподели, че договарянията за деблокиране на предприятието към този момент не се увенчават с триумф, като упрекна " задгранични наемници ", че пречат.

Вчера водачът на Чечения Рамзан Кадиров разгласи, че подразделения от съветската република и силите на ЛНР завършват последния стадий от прочистването на Метьолкино.

Губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай сподели, че съветската войска управлява " главната част " от Северодонецк, само че не и целия град, след интензивни сражения. Гайдай призна също, че съветска офанзива против Тошковка, на 35 километра на юг, е постигнала " прочут триумф ".

Ройтерс прави ангажимента, че не може да удостовери по самостоятелен път известията на воюващите страни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР