Украинският премиер Денис Шмигал съобщи, че до 80 населени места

...
Украинският премиер Денис Шмигал съобщи, че до 80 населени места
Коментари Харесай

Нивото на водата около взривения язовир Нова Каховка се покачва, започна евакуация

Украинският министър председател Денис Шмигал заяви, че до 80 обитаеми места са изложени на риск от наводняване след гърмежа при язовир " Нова Каховка ", съобщи " Ройтерс ".

Олександр Прокудин, шеф на военната районна администрация на Херсон, съобщи, че минимум осем разнообразни обитаеми места в региона към този момент са наводнени и управляващите се приготвят за нови наводнения в района, съобщи Би Би Си.

По думите му минимум 16 хиляди души са изложени на риск от наводненията.

Жителите в рисковите райони се изтеглят с рейсове до Херсон, след което ще бъдат преместени в разнообразни градове в страната, в това число столицата Киев, споделя Прокудин в обява в " Телеграм ".

Влак с евакуирани ще напусне Херсон за южния град Николаев по обяд, добави той.

22 хиляди души, живеещи в 14 обитаеми места в южната украинска Херсонска област, са изложени на риск от наводняване след гърмежа в язовира " Нова Каховка ", сподели назначеният от Москва началник на района, представен от съветската държавна осведомителна организация РИА и от Българска телеграфна агенция.

Според локалните управляващи равнището на водата към язовира се е повишило с пет метра, като няколко острова надолу по течението към този момент са напълно наводнени.

Служител, назначен от Русия в град Нова Каховка, съобщи, че жителите на към 300 къщи са били евакуирани, заяви държавната осведомителна организация ТАСС.

ТАСС цитира и назначения от Русия кмет на Нова Каховка Владимир Леонтев, който сподели, че част от града е била изключена от електрозахранването от съображения за сигурност.

Водноелектрическата централа " Каховка " в окупираната от Русия зона на Южна Украйна е " изцяло разрушена " и не може да бъде възобновена след експлозия в машинното поделение, заяви украинската държавна водноелектрическа компания във вторник, представена от " Ройтерс ".

Според военното разузнаване на Украйна съветските сили са взривили язовира " в суматоха ".

" Окупаторите под паника взривиха дигата на язовир " Каховка " - това е явен терористичен акт и военно закононарушение, което ще бъде доказателство в интернационален арбитражен съд ", се споделя в изказване в " Телеграм ".

В коментар за съветската държавна телевизия Владимир Леонтев съобщи, че вредите по язовира са резултат от поредност от украински удари.

Агенция " Ройтерс " отбелязва, че не е съумяла да ревизира информацията.

Би Би Си разяснява, че разрушаването на язовира при Нова Хаковка може да има съществени последствия в редица направления. Най-непосредствената - хората надолу по течението в този момент са изправени пред риска от огромни наводнения.

Властите в Херсон предизвестиха жителите в ниските елементи на града да се изтеглят допустимо най-бързо и да потърсят заслон на по-високи места.

Има и други рискове.

Язовирът задържа водите на река Днепър, образувайки голям контейнер, който обезпечава вода за голям брой общности нагоре по течението.

Резервоарът също по този начин обезпечава охлаждаща вода за най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Запорожката.

Властите в Киев споделят, че обстановката в централата, която е окупирана от съветски войски от предходната година, е " под надзор ", само че може да се утежни, в случай че охладителният басейн стартира да се изпразва.

Подкрепяният от Русия губернатор на Крим съобщи, че има риск равнищата на водата в Севернокримския канал, който придвижва прясна вода към полуострова от река Днепър, да спаднат след гърмежа, съобщи " Ройтерс ".

В изказване в " Телеграм " Сергей Аксьонов сподели, че Крим има задоволително водни ресурси за момента и че равнището на риска ще стане ясно в идващите дни.

Крим е мощно подвластен от водата от канала.

Каналът беше блокиран от Украйна, откакто Русия анексира Крим през 2014 година Блокадата докара до изострен дефицит на вода на полуострова, който завърши едвам откакто съветските сили превзеха канала през март 2022 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР