Украинският парламент ограничи със закон правото на етническите малцинства в

...
Украинският парламент ограничи със закон правото на етническите малцинства в
Коментари Харесай

Претопява ли Украйна българското малцинство? БГ политици с остра реакция срещу нов закон

Украинският парламент ограничи със закон правото на етническите малцинства в станата да учат на майчиния си език. Документът, признат при започване на септември, а решението е провокирало острата реакция на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов по време на съвещанието на Министерския съвет през вчерашния ден, заяви пресцентърът на Вътрешна македонска революционна организация.

Законът гласи, че образованието на народен, малцинствен език се лимитира в границите на детската градина и началното обучение. По-нататък това не е позволено. Така се нарушават правата на българската общественост, е декларирал Каракачанов и е призовал Министерски съвет да вземе ограничения. Посочил е също, че с дейностите си Украйна накърнява правата на сънародниците ни там, което е в прорез с политиката на поддръжка към тази страна от българска страна.

Законът визира освен България, и други страни, с които страната ни води диалози за обединен отговор, е споделила вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред министрите, а депутатите от външната комисия е уверила, че има заричане от украинска страна ползите на сънародниците ни да не бъдат накърнени.

След полемиката министър председателят Бойко Борисов е разпоредил провеждането на диалози сред външните министри на двете страни, както и сред министрите на образованието. Той пък поел уговорката да приказва с премиера Петро Порошенко в петък.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също е настоял за незабавна реакция в писмо до Захариева, като е показал, че част от новоприетия закон опонира на уговорката, който Украйна е поела към Европейски Съюз и е в прорез с европейски регулации.

" Предвид идното ни председателство на Съвета на Европейски Съюз, считам, че България би трябвало да заеме ясна позиция в отбрана на българското малцинство и използването и спазването на интернационалните спогодби, в това число и на поетите задължения към Европейския съюз ", написа още Джамбазки.

В отговор на българските терзания ръководителят на Асоциацията на българите в Украйна и народен представител във Върховната рада Антон Кисе съобщи пред БНР тази заран, че законът към момента не е подписан от президента. Той посъветва да изчакаме и да забележим дали това ще се случи, след което - какви нормативни актове ще подотви украинското държавно управление във връзка със закона.

Въпреки това България, Гърция, Унгария и Румъния ще изпратят писмо до украинското Външно министерство с митинг против противоречивия текст.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР