Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че Украйна е

...
Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че Украйна е
Коментари Харесай

Украйна де факто е член на НАТО според министъра на отбраната Резников

Украинският министър на защитата Олексий Резников сподели, че Украйна е станала в действителност член на алианса на НАТО. Това стана в изявление за Би Би Си, оповестено в петък.

Новината идва дни, откакто Николай Патрушев , секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, сподели, че войната на Русия в Украйна е против НАТО. Кремъл твърди, че Русия се бори с алианса, защото Западът е снабдил Кив с оръжие.

" Украйна като страна и въоръжените сили на Украйна станаха член на НАТО. Де факто, а не де юре (по закон). Защото разполагаме с въоръжение и с разбирането по какъв начин да го използваме ", сподели Резников пред английското издание.

Според министъра западните страни, които в началото са се страхували, че военната помощ може да се схване като ескалация от страна на Русия, са трансформирали своя " умствен метод ".

Министърът също по този начин е уверен, че Украйна ще получи нужната военна техника, в това число танкове и изтребители, защото наподобява и Украйна, и Русия се готвят за нови офанзиви напролет.

Украйна се стреми да се причисли към НАТО от години. Според Москва това би било опасност за сигурността на Русия.

В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски НАТО да вкара затворено небе над Украйна или с други думи да разгласи територията на страната за зона, неразрешена за полети.

Това би означавало алиансът да влезе в пряк боен спор с Русия и да смъкна нейни самолети, които нарушат възбраната. НАТО изрично отхвърли.

Вместо това десетки страни, доста от които членуват в НАТО, започнаха да изпращат непринудено оръжие, с което Киев да се пази самичък. След два несполучливи опита на 3 ноември българският парламент също одобри решение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР