Украинският журналист Владимир Скачко заяви, че го подозират за призив

...
Украинският журналист Владимир Скачко заяви, че го подозират за призив
Коментари Харесай

Подозират украински журналист за призив за нарушаване целостта на страната

Украинският публицист Владимир Скачко съобщи, че го подозират за апел за нарушение на териториалната целокупност на страната. Това излиза наяве от негов роман, оповестен на страницата на негов сътрудник Руслан Коцаб във Facebook, представени и от съветската организация РИА Новости.

Във вторник сутринта в дома на Скачко са пристигнали сътрудници на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Подозренията, съгласно журналиста, са свързани с негови публикации, писани за РИА Новости през 2014 година.

" Естествено, че нищо сходно (като апел за нарушената териториална целокупност - б.р.) не съм направил и не съм подготвял. В Херсон, където е бях извикан за информация, ще отида, тъй като не се считам за отговорен и се надявам, че в тази страна има някакви останки от правораздаване ", съобщи той.

Освен това, обиските могат да са свързани с предизборната акция в Украйна, счита Скачко.

" Смисълът на тези " дейности " е да ме изключат от предизборната политическа борба, да ме принуждават да замълча. Взеха ми телефона, ноутбука и компютъра, а също и кредитната карта. Практически съм лишен от средства и за работа, и за битие ", съобщи той.

Скачко е прочут със своите опозиционни към сегашната украинска власт изявления.

Десетки са случаите за терзания на публицисти в Украйна. Към тях, в частност, е и случая на редактора на интернет-портала " Страна.ua " Игор Гужва, който е арестуван през 2017 година по съмнение за помагачество.

На страницата на уеб страницата " Страна.ua " през днешния ден има известие за подадено заявление в полицията за осъществени закононарушения след три хакерски атаки за седмица, доказани от командната техническа поддръжка.

Още един украински публицист - Василий Муравицкий е под домакински арест. Преди това той бе 11 месеца в пандиза по обвиняване в държавна измяна.

Една от самите гръмки процеси е срещу ръководителя на портала РИА Новости в Украйна - Кирил Вишински, който е застрашен до 15 години затвор за " държавна измяна ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР