Украинският главен прокурор Ирина Венедиктова не изключва възможността за размяна

...
Украинският главен прокурор Ирина Венедиктова не изключва възможността за размяна
Коментари Харесай

Осъденият руски войник може да бъде разменен: Украинският главен прокурор

Украинският основен прокурор Ирина Венедиктова не изключва опцията за замяна на Вадим Шишимарин - първият съветски боец, наказан за военни закононарушения от съда в Киев.

В понеделник 21-годишният сержант беше наказан на пожизнен затвор за това, че е прострелял смъртоносно възрастен жител на име Александър Шелипов в североизточната Сумска област на Украйна. Адвокатите на Шишимарин декларират, че ще апелират решението на съда.

По време на националния телетон във вторник Венедиктова акцентира, че размяната на военнопленници е въпрос на политици и дипломати, тъй че тя може да приказва за случая единствено от позиция на наказателното правораздаване.

" Сценариите ни могат да бъдат изцяло разнообразни. Можете да размените лице след правосъдни решения. Да, механически е допустимо ", твърди тя.

 

Венедиктова добави, че украинските управляващи работят в сходство с всички условия на филантропичното право и защото " целият свят следи сходни правосъдни процеси ", Украйна би трябвало да сложи " високи стандарти ".

Вдовицата на жертвата на Шишимарин, Екатерина Шелипова, съобщи по време на явяването си в съда, че би желала Шишимарин да получи доживотна присъда.

 

 

" Но в случай че той бъде сменен с нашите бранители на " Азовстал ", няма да възразя ", добави тя, визирайки украинските войски, които се предадоха предходната седмица след траялата седмици обсада на " Азовстал " - мощно укрепен стоманодобивен цех в Мариупол.

В понеделник представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Москва е обезпокоена от правосъдния развой против боеца, изключително като се има поради, че сега Русия няма опция да " отбрани ползите му на място "

" Но това не значи, че няма да обмислим опцията да продължим опитите [да помогнем на военнослужещия] по други канали ", добави той.

 

По-рано Песков даде да се разбере, че размяната на пандизчии " се прави непрекъснато под една или друга форма "

От началото на съветската военна атака в Украйна Москва и Киев се упрекват взаимно в разнообразни военни закононарушения.

Москва е почнала голям брой наказателни каузи против членове на украинската войска поради хипотетичното неприятно отношение към съветски военнопленници и обстрела на жилищни региони в Донбас и в съветските райони, граничещи с Украйна.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР