Украинските военни заявиха, че силите на Киев са изтласкали руските

...
Украинските военни заявиха, че силите на Киев са изтласкали руските
Коментари Харесай

Украйна: Окупаторите са изтласкани от някои части на ключовия Часов Яр

Украинските военни обявиха, че силите на Киев са изтласкали съветските войски от регион в град Часов Яр (на украински Часив Яр) на източния фронт на бойните дейности, който се счита за идната цел на Москва в бавното ѝ нахлуване в района, съобщи Ройтерс.

Според съветски отчет обаче силите на Москва са унищожили информационна кула наоколо до града и са постигнали по-нататъшен прогрес.

Руските сили постепенно си проправят път през елементи от Източна Украйна, превземайки няколко села, откакто през февруари завзеха основния град Авдеевка.

Часов Яр се намира на височина на 20 км западно от Бахмут - град, който съветските сили превзеха преди година след месеци сражения. И двете страни преглеждат града като евентуална насочна точка за нахлуване на Русия към основни градове в източната част на Донецка област, в това число Краматорск и Славянск.

Назар Волошин, представител на южната група сили на Украйна, съобщи пред медиите че съветските сили са се изнесли от квартал " Канал " на Часив Яр по канала Сиверски Донец-Донбас, който минава около източния завършек на града. Той добави, че за 24 часа съветските войски са обстрелвали силите на Киев допълнително от 200 случая, най-вече на южните подстъпи на града.

В отчет на Генералния щаб на украинската войска късно нощес се споделяше, че съветските войски са се пробвали да отхвърлен украинските сили шест пъти край Часив Яр. Три офанзиви са били отблъснати, а боевете към момента са обхванали региона.

Посолството на Украйна във Вашингтон разгласява в " Екс " апел за прекъсване на съветското нахлуване към Часов Яр, в който се споделя, че Русия обезверено се пробва да унищожи града, нанасяйки удари даже по развалени църкви и цивилни жилищни блокове. " Трябва да попречим на Русия да го трансформира в град-призрак, преди да е станало прекомерно късно ".

Руската осведомителна организация ТАСС обаче цитира командирът на съветска бригада Станислав Орлов, който споделя, че силите му са унищожили информационна кула на най-високата точка на града. " Това разреши пробивът да бъде сбъднат без загуби ", съгласно неговите думи.

Украйна от дълго време очакваше съветското нахлуване към града, отбелязва Ройтерс. Миналия месец нейният главнокомандващ Олександър Сирски съобщи, че силите на Москва се надяват да завладяват Часов Яр в точния момент за церемониите по случай 9 май, когато се отбелязва годишнината от успеха на Съюз на съветските социалистически републики във Втората международна война.

Над половината конфликти през вчерашния ден са станали в региона на Покровск в Донецка област, означи още украинският общоприет щаб във вечерния си отчет, като уточни, че " врагът търси способи да пробие защитата ни ", съобщи ДПА.
Фронтовата линия обаче остава непроменена.

Украинските военни оповестяват и за тежки боеве към селището Мирное, западно от град Запорожие, където съветска бригада е изгубила към 95% от бойците си след масирани удари, съгласно изказване, оповестено от украинската осведомителна организация УНИАН.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР