Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес.

...
Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес.
Коментари Харесай

Патриарх Даниил: Живеем в объркано от умножаване на греховете време

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се разпорежда през днешния ден. Господ знае, че не съм се стремял към тази служба. Той ще ми бъде асистент. В днешното комплицирано време всички ние имаме потребност от живо и ясно удостоверение за Божието наличие. Това съобщи новоизбраният български патриарх Даниил, представен от БГНЕС.

„ Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, само че и с религия и смирение към Божията воля, изразена посредством волеизязвлението на това свято заседание от канонично и законно определени представители на целокупната ни черква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, одобрявам кръста на патриаршеското служение, което ми се разпорежда през днешния ден “, сподели новоизбраният патриарх.

„ Вярвам, че Господ, който гледа на сърце и знае, че не съм се стремял към тази служба, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и асистент, тъй като Господ разпорежда задължение, само че и избавя и тъй като самичък ни е казвал, че без него не можем да вършим нищо, само че и че е с нас през всички дни до свършека на света “, сподели патриарх Даниил.

Той акцентира, че в днешното комплицирано от умножаване на греховете ни време всички имаме потребност от живо и ясно удостоверение за божието наличие, състрадание и обич към нас.

Патриарх Даниил протегна ръка към всички проваславни църкви. Благодари на всички, които са почели неговата интронизация, започвайки с вселенския патриарх Вартоломей. Последният го приветства с думите " Достоен ". Вселенският патриарх Вартоломей и патриарх Даниил са прегърнаха и целунаха.

Дядо Йосиф връчи патриаршеския скиптър на новия български патриарх Даниил. „ Той е Достоен! “, съобщи митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия. Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 година, когато е възобновена Българската патриаршия.

Новият патриарх беше поздравен от най-възрастния член на Светия Синод митрополит Йосиф, чийто викариен свещеник е бил самият Даниил до избирането му за Видински митрополит. Той съобщи, че патриаршеското служение е мъчно и отговорно.

Патриарх Даниил прочете пасажа за Добрия овчар от Евангелието на Йоан Богослов. Той се поклони пред мощите на светците, които бяха особено доставени в храма за неговата интронизация, в това число мощите на Свети патриарх Евтимий. Над мощите, на които се поклони Даниил беше застанал представителят на съветската православна черква митрополит Нестор.

В храм-паметника „ Свети Александър Невски “ участват представители на поместните православни църкви – съветска, грузинска, румънска, сръбска и други За пръв път на интронизацията на български патриарх участва и Вселенският патриарх Вартоломей, който е отпред на църковна делегация, който дойде за събитието отпред на църковна делегация. Пред БГНЕС вселенският патриарх изрази цялостната си поддръжка за Българската православна черква.

В катедралния храм участва и доста български политици, общественици и елементарни лица, пристигнали да приветстват новия нравствен лидер на България.

Служебният министър-председател Димитър Главчев съобщи, че страната не би трябвало да се бърка в работите на църквата. „ Макар че в източното православие е малко по-особено, само че аз съм на мнението, че страната не би трябвало да се бърка в църковните каузи “, сподели той преди да влезе в храм-паметника „ Свети Александър Невски “.

Президентът Румен Радев пожела здраве, дългоденствие и благополучни дни на Даниил отпред на Българската патриаршия. Според него „ вярващите се нуждаят от единение на църквата, на православието и от водачество към нравствен напредък “.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян означи, че Българската православна черква постоянно е правила заслужен избор.

По време на церемонията припадна ръководителят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите мл. лейт. инж. Петър Велчев. Първа помощ му оказа проф. Костадин Ангелов. Петър Велчев беше изнесен на носилка от храма.

Изборът на български патриарх бе отразен в репортаж на Агенция Франс прес от София. „ Българската православна черква, която обичайно е близка до Русия, избра нов патриарх през днешния ден. 52-годишният Даниил зае позиция в интерес на Кремъл след съветската инвазия в Украйна “, съобщи Франс прес. Тя напомня, че Даниил поддържа съветската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 година, показват анализаторите.

Той също по този начин остро подлага на критика решението на българското държавно управление от септември 2023 година да изгони главата на Руската черква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, упрекнати, че служат на съветските геополитически ползи, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР