Украинските власти щурмуват Киево-Печорската лавра. Има голяма вероятност монасите от

...
Украинските власти щурмуват Киево-Печорската лавра. Има голяма вероятност монасите от
Коментари Харесай

“Всичко ще се реши за броени дни”. Киев започна ново “контранастъпление”

Украинските управляващи щурмуват Киево-Печорската лавра. Има огромна възможност монасите от каноничната черква да бъдат изгонени от античния манастир и на тяхно място да заемат разколници. За следствията от акцията, която чиновниците толкоз бързат да проведат, - в материала.

" Според инструкциите "

„ Няма да излизам на никое място, тук съм регистриран. 22 години пребивавам тук. Сега ни гонят. Наредете ни всичките на стената, разстреляйте ни и това е. Защо се дърпате? ”, крещи монахът на служителите на реда.

„ Двадесет и първи век, какви човешки права, ти какво? “, майтапи се различен духовник.

Ъглошлайфи секат ключалки. Ръководството на резервата на Киево-Печорска лавра, съпроводено от въоръжени специфични сили, влиза през задните порти. За тези вътре заместник-директорът Александър Овчар изяснява: на всички ще бъдат тествани документите.

Такава процедура се организира сутринта на 15 август в 54-ти, 57-ми и 58-ми корпус. Тук живеят голям брой поклонници от цялата страна и братята на манастира.

Засега никой не е изгонвал жителите. Но манастирът вкара специфичен режим на достъп за жителите: те могат да останат на територията на лаврата, само че в случай че излязат отвън нея, тогава няма връщане.

„ Ако има нарушавания на този ред, действайте съгласно вашите правила и указания “, сподели Овчар на един от служителите на реда.

Манастирът е в „ изключително състояние “ от 10 август: тогава Киевският стопански съд призна за законно прекратяването на контракта за наем, въз основа на който манастирът на УПЦ употребява част от структурите, така наречен Долна Лавра, гратис.

Според документа от 2013 година насам на църквата са трансферирани за безсрочно и безплатно прилагане 79 обекта (сгради), които са държавна благосъстоятелност. Тук се намират резиденцията на Киевския митрополит, духовна академия и семинария.

По-рано тази година Министерството на културата приключи едностранно контракта. Основанието, обясниха от ведомството, са голям брой нарушавания при употребата на държавна благосъстоятелност, осъществени от религиозна организация.

УПЦ апелира решението, само че Темида подреди не в интерес на каноничната черква. Според правосъдното решение религиозна организация не може да се намесва в дейностите на музейните служащи. Така съгласно юриста на Лаврата протоиерей Никита Чекман е дадена зелена светлина на чиновниците да изгонят монасите.

Неканени посетители

Формално отбраната към момента може да апелира пред по-висш орган. Освен това присъдата ще влезе в действие едвам на 17-18 август, когато ищецът и ответникът получат цялостния текст.

Но, както се оказа, управлението на резервата не се интересува изключително от тънкостите на закона. Още вечерта, в края на правосъдното съвещание, на всички входове се подредиха полицейски екипи. Вътре можеха да влязат единствено чиновниците на манастира и духовенството.

На поклонници, семинаристи и студенти от Духовната академия, които законно обитават тук, беше отхвърлен достъп. Предложиха им да пренощуват в дребната черква “Св. Агапит Печорски ”, където, несъмнено, няма нищо оборудвано за задачата.

На идващия ден, съпроводена от спецчасти, идва комисия от Министерството на културата, с цел да сложи печати на държавни парцели. Служителите толкоз бързаха, че една постройка беше запечатана дружно с хората, които бяха там - деятели от енориашите на УПЦ.

Изпълняващият длъжността шеф на резервата Максим Остапенко ги назова " провокатори, които нямат нищо общо с манастира ". Монасите и семинаристите се пробваха да предадат вода, храна и медикаменти на заключените хора. Но полицията не позволи.

Ръководството на резервата също увери, че не позволява непознати на територията на Долната лавра. Скоро обаче се появиха чиновници на Православната черква на Украйна (ПЦУ). Религиозната организация, основана през 2018 година със съдействието на светските управляващи, е главният съперник на УПЦ.

За последователите на ПЦУ античният Киево-Печорски манастир беше прелъстителен през цялото време. През декември 2022 година там даже записаха манастир, който съществуваше единствено на хартия. И сложиха в него „ наместник “ – някогашния архимандрит на украинската черква Авраамий Лотиш.

Но дълго време не беше допустимо да се завладее огромен нравствен център: нямаше правни и канонични учредения. Сега присъдата на съда развърза ръцете на разколниците. На територията на манастира те видели същия " наместник ".

Заедно със чиновници на реда и студенти от Духовната академия на ПЦУ той влезе в 70-ия корпус, където се намира резиденцията на главата на УПЦ митрополит Онуфрий. След това започнаха да изнасят мебелите.

По-късно изпълняващият длъжността шеф Остапенко изясни пред кореспонденти, че протичащото се в лаврата е „ духовна контраофанзива за връщане на украинската национална реликва на Украйна и украинците “.

" Изстрел в крайници "

Професорът от Православния Свети Тихоновски филантропичен университет Владислав Петрушко счита, че и църквата, и страната са избрали нерадикален път в тази обстановка. От една страна - меко противодействие, от друга - еволюционен напън.

" За страдание, за УПЦ този вид се оказа по-малко преференциален, в сравнение с за управляващите. И най-вероятно политиците ще реализиран задачата си на правилото на " бавното готвене на жабата ". Братята са обезглавени. Възможно е някой от монасите, некадърен да издържи на психологическия напън, да последва Лотиш в ПЦУ ”, продължава той.

В същото време, показва специалистът, за светския Киев битката против каноничната черква, най-голямата общественост в страната, е „ пукотевица в крайници “. Според него, действайки против УПЦ, самите управляващи си основават рецесия в тила. Професор Петрушко на собствен ред изяснява: политиците може да схванат, че сходен курс е гибелен, само че е прекомерно късно да спрат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР