Украинските власти съобщиха за руски обстрел по стратегическото черноморско пристанище

...
Украинските власти съобщиха за руски обстрел по стратегическото черноморско пристанище
Коментари Харесай

Украина: ракети по Одеса. 3000 са евакуирани от Мариупол

Украинските управляващи оповестиха за съветски обстрел по стратегическото черноморско пристанище Одеса, арестуван при опит за бягство от страната военачалник и замяна на военнопленници с Русия.

Най-малко три съветски балистични ракети са поразили жилищен регион на Одеса, причинявайки жертви, сподели губернаторът на Одеска област Максим Марченко, представен от Асошиейтед прес, осведоми Българска телеграфна агенция. Той не даде съответни цифри.

Ракетите били изстреляни късно нощес от Кримския полуостров, който Русия лиши от Украйна, добави Марченко.

Тези изказвания не са доказани от самостоятелен източник.

Ракети " Искандер " са били изстреляни по основна инфраструктура, само че не поразили задачата си, защото били прехванати от противовъздушната защита на страната, заяви още украинската войска.

Одеса е най-голямото пристанище на Украйна и основна база на военноморските ѝ сили, отбелязва АП.

Две или три мощни детонации са били чути тази нощ в южния град Днепър, оповестиха представители на локалните управляващи, представени от ДПА.

Районът на Кривой Рог, също в Днепропетровска област, е бил подложен на обстрел с ракетни установки. В резултат е избухнал пожар на бензиностанция в родния град на украинския президент Володимир Зеленски, сподели представител на локалните управляващи.

Като всички известия от регионите на военни дейности, и тази информация не може да бъде тествана по самостоятелен път, отбелязва ДПА.

Генерал-майор от запаса на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е бил арестуван при опит да напусне нелегално страната, оповестиха следователи. Той бил спрян на контролно-пропускателен пункт на границата с Унгария, където посочил подправени документи, че е неспособен за военна работа. Междувременно украинският президент заяви, че е разжалвал двама бригадни генерали от СБУ, само че не изясни за какво. Единият от тях за последно е оглавявал подразделението на службата в южната Херсонска област, която в този момент е окупирана от Русия.

" Нямам време да се занимавам с предатели ", сподели сбито Зеленски, като в това време похвали чиновниците на СБУ като цяло за напъните им по време на войната.

Украйна и Русия са си разменили през вчерашния ден военнопленници, заяви заместник-ръководителят на канцеларията на Зеленски Кирило Тимошенко, представен от Ройтерс.

В резултат Москва е освободила 86 украински бойци, мъже и дами, сподели Тимошенко в интернет обява. Той не посочи какъв брой съветски военнослужещи е пуснал Киев. Размяната е станала в границите на водените сега мирни договаряния, обърна внимание Тимошенко.
Над 3000 души са били евакуирани от Мариупол
Над 3 хиляди души са били евакуирани от обсадения от съветската войска украински пристанищен град Мариупол, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски, представен от Франс прес.

Във видеообръщение, оповестено през нощта, Зеленски сподели, че в петък филантропичните коридори са проработили в три украински области - Донецка, Луганска и Запорожка.

" Успяхме да спасим 6266 души, 3071 от които - от Мариупол ", посочи той.

По-рано Агенция Франс Прес съобщи, че евакуирани поданици на Мариупол са се включил към филантропичен ескорт в окупирания от Русия град Бердянск, откъдето са били превозени до Запорожие. Зеленски не посочи дали има поради тези хора, отбелязва организацията.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който бе планувано да взе участие в интервенцията, сподели през вчерашния ден, че неговият екип на път към Мариупол е бил заставен да се върне, защото плануваното за деня изтегляне на хиляди хора от града не е допустимо. МКЧК след това заяви, че през днешния ден ще направи нов опит да води цивилни от града, където съгласно оценки към 100 хиляди локални поданици остават блокирани при ужасяващи условия.

" Ситуацията в Източна Украйна остава извънредно сложна от военна позиция ", предизвести Зеленски, представен от Ройтерс.

Според него Русия се приготвя за нови удари в източния район Донбас и по североизточния град Харков. Руските войски в Северна Украйна се изтеглят, постепенно, само че очевидно, добави той.

Зеленски регистрира в изявление за американската телевизия " Фокс нюз ", че глобите против Русия работят. Необходимо е обаче наказателните ограничения да бъдат затегнати още повече, прикани в това време той.

Във видеообръщението си украинският президент сподели още, че изтеглящите се съветски войски оставят след себе си " цялостна злополука ", съобщи Асошиейтед прес.

Зеленски предизвести популацията в северни региони и покрайнините на столицата Киев да внимава за нови съветски обстрел и оставени противопехотни мини.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР