Украйна нареди цивилна евакуация на районите на Харков, докато руснаците напредват

...
Украинските власти наредиха задължителна евакуация на близо 12 000 цивилни
Коментари Харесай

Украинските власти наредиха задължителна евакуация на близо 12 000 цивилни от 37 града и села близо до североизточната фронтова линия, тъй като Русия засили нападение, за да превземе територия, която вече беше превзета по време на конфликтът.

В четвъртък Украйна призова цивилните да евакуират източния район на Харков, където според съобщенията руските сили полагат съгласувани усилия да пробият фронтовата линия.

Местната военна администрация в района на Купянск в Харков каза, че жителите трябва да се съобразят със заповедта за евакуация или да подпишат документ, че ще останат на свой собствен риск.

„Като се има предвид трудната ситуация със сигурността и увеличаващият се обстрел от руските терористични сили в общност Купянск, имате възможност да се евакуирате на по-безопасно място“, каза градската администрация.

„Не пренебрегвайте своята безопасност и безопасността на любимите си хора“, се казва в нея.

Предупреждението дойде, когато руското министерство на отбраната обяви, че неговите войници са „подобрили позицията си“ по фронтовата линия близо до Купянск, след като докладваха за напредък по-рано през седмицата.

„В хода на настъпателните операции край Купянск щурмовите групи на западната бойна група подобриха позициите си по предния край на фронтовата линия“, се казва в ежедневния брифинг.


Украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар каза предишния ден, че „интензивността на бойните действия и вражеския обстрел е висока“ в района.

Купянск и околните райони на Харковска област на Украйна бяха превзети отново от силите на Киев миналия септември, но оттогава Москва отблъсна региона.

Отвоюването на тези райони засили аргументите на Украйна, че нейните войски могат да нанесат по-сериозни поражения на Русия с допълнителни доставки на въоръжение, които нейните западни съюзници надлежно предоставиха. Но тъй като Украйна преследва бавна контраофанзива през последните седмици, руските сили отвърнаха на удара в някои райони.

Малиар каза, че Русия „е сформирала настъпателна група и се опитва да продължи напред“ в района в опит да напредне към Купянск, важен железопътен възел.

Русия е съсредоточила щурмови войски, поддържани от танкови части, авиация и артилерия в района на Купянск, каза говорителят на украинската Национална гвардия Руслан Музичук по националната телевизия.

Руснаците са сформирали осем така наречени отряда „Буря-Z“ – съставени от затворници, освободени от затвора, действащи под командването на военни командири – за натиска и боевете в района са били „интензивни“, според Александър Сирски, командващ сухопътните сили на украинските въоръжени сили.

„Някои позиции непрекъснато се предават от ръка на ръка“, каза той.

Украинските власти периодично нареждат евакуации, особено на деца, от райони, където боевете са се засилили. Длъжностни лица по-рано казаха, че евакуациите са необходими, за да се спасят животи и да се даде възможност на украинската армия да защити по-добре градовете от руското настъпление.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР