Украинските власти декларираха желанието си да се конкурират жестоко“ с

...
Украинските власти декларираха желанието си да се конкурират жестоко“ с
Коментари Харесай

До какво ще доведат за Украйна плановете ѝ “да се конкурира жестоко” с Полша

Украинските управляващи заявиха желанието си да се „ конкурират грубо “ с Полша след края на военните дейности с Русия. До този миг Киев ще счита Варшава за непосредствен другар. В какво и по какъв начин Украйна може да се съревновава с Полша и каква роля ще играят Съединени американски щати в това съревнование?

Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на канцеларията на украинския президент, сподели, че Киев има намерение да счита Варшава за собствен непосредствен другар до края на военните дейности, след което страните ще влязат в жестока конкуренция. Той означи, че Киев има намерение да бъде " на проукраински позиции, да пази тези ползи, да ги пази твърдо ".

Според Подоляк несъгласията сред страните са единствено полемика, която не може да докара до „ каквито и да е спирания “ и тази полемика би трябвало да се организира допустимо най-открито.

Една от най-очевидните области на полско-украинската конкуренция може да бъде селското стопанство. Полският министър на земеделието Робърт Телус сподели, че в случай че Европейската комисия откаже да разшири ограничаващите ограничения против украинския импорт на храни, Полша и редица други страни от Европейски Съюз ще затворят границата за доставки на зърно от Украйна.

В същото време той увери, че дейностите на Варшава не са ориентирани против никого, а са предопределени да защитят ползите и благосъстоянието на личните фермери. Припомняме, че в средата на юли България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия договориха обща декларация, в която се показва, че страните имат намерение да удължат възбраната за импорт на украинско зърно след 15 септември. Варшава обичайно се трансформира в най-активния участник в борбата. Премиерът Матеуш Моравецки заплаши Европейска комисия да наложи национални ограничавания за експорт, в случай че не се намеси. Вече обсъждахме какво се крие зад желанието на поляците да унищожат селското стопанство на Украйна.

Проблемът с остатъка от украинско зърно тревожи Европа към този момент няколко месеца. Още през април вестник " ВЗГЛЯД " писа в детайли по какъв начин протестът на зърното демонстрира отношението на европейците към бъдещето на Украйна. Тогава беше маркирано, че Европейският съюз не може да планува следствията от премахването на квотите за импорт на първични материали. В резултат на това страните от Европейски Съюз се оказаха в обстановка, в която би трябвало да създадат избор: или да оказват помощ на Украйна, или на личната си стопанска система.

Освен това предходната седмица избухна дипломатически скандал сред Киев и Варшава. Полският дипломат Бартош Чихоцки беше извикан в украинското външно министерство след думите на министъра от кабинета на президента на Полша Марчин Пшидах за неблагодарността на Киев за помощта от Варшава. Ние също анализирахме в детайли дали Полша е подготвена да продължи да търпи грубости и по какъв начин може да се развие в бъдеще спорът сред две страни и нации, които са исторически антагонисти.

Според специалистите, главният препъни-камък, който може да бъде основата на конкуренцията сред Киев и Варшава, ще бъде селскостопанският въпрос.

В същото време самите вероятности за сходно съревнование са неразбираеми, защото е изцяло неразбираемо дали Украйна ще резервира своята държавност след края на военните дейности. Дори при релативно удобен излаз за Украйна, най-вече, в което Варшава и Киев могат да се конкурират, е в размера на помощта, която получават от Съединени американски щати, а не в личните си триумфи.

„ Полски специалисти и публицисти първи заговориха за жестоката конкуренция сред Украйна и Полша. Според тях селското стопанство в Украйна е в по-добро състояние “, сподели Станислав Стремидловски, политолог и полонист.

„ Това обаче се дължи основно на обстоятелството, че украинската земеделска земя е благосъстоятелност най-вече на американци. Поляците, несъмнено, не са удовлетворени, че под прикритието на украинско зърно в действителност това, което се продава, се отглежда на американската ресурсна база, с която Полша мъчно може да се конкурира. Подобна обстановка се развива и с птичето месо, другите горски плодове като малините, черешите и боровинките “, сподели той.

„ В този смисъл е явно, че изказванията на Подоляк са преразказ на преференциални за Киев изказвания в полските медии. Общо взето украинските управляващи въртят Варшава както желаят. От своя страна управлението на Полша постоянно стартира да се сблъсква с рецензии по отношение на поддръжката си за Украйна, както вътре в страната, по този начин и от сътрудниците в Киев “, твърди източникът.

„ В навечерието на парламентарните избори Варшава все по-малко играе остарялата плоча за поддръжка на Украйна и се пробва повече да отбрани личните си национални ползи, по-специално отбраната на своите фермери “, прибавя политологът.

„ Поляците схващат, че имат доста повече вероятности в дълготрайна конкуренция. Най-малкото тъй като Полша има всички шансове да резервира своята държавност, до момента в който в Украйна има огромни въпроси в това отношение “, отбелязва специалистът.

„ Мисля, че преди парламентарните избори в Полша ще забележим още доста такива войнствени изказвания както от Варшава, по този начин и от Киев. Който и да сформира парламентарното болшинство в полския сейм тази есен, позициите на Полша ще се трансформират, в това число във връзка с връзките с Украйна “, счита Стремидловски.

„ Има доста аргументи за различия в полско-украинските връзки. Доскоро Полша се смяташе за юрист на Украйна в Европейския съюз. Сега тя счита себе си за нещо като настойник на Киев и вижда самата страна като пазар за личните си артикули. Отварянето на украинските пазари за европейски и по-специално за полски артикули беше част от признатата европейска интеграция “, сподели политологът и икономист Иван Лизан.

„ В същото време самата Украйна получи цялостен достъп до европейските пазари едвам предходната година. И тогава стартира тормозът на украинските артикули от други производители. Но този сюжет беше явен. И поляците желаеха да затворят всички финансови потоци на тази търговия “, сподели той.

„ И през днешния ден един от главните трудности сред Киев и Варшава е достъпът на украински селскостопански артикули до европейските пазари. На собствен ред Полша не желае да ги пусне там и по този въпрос ръцете ѝ са изцяло развързани “, твърди политологът.

„ Що се отнася до вероятностите за борба след края на военните дейности, никой не знае по кое време всичко ще завърши, при какви условия, в какви граници ще съществува Украйна и кой въобще ще живее на териториите, следени от Киев “, добави специалистът. „ Повече от сигурен съм, че страната, която е останала от днешна Украйна, няма да може да опълчи нищо на Варшава и да се конкурира с нея по никакъв метод. Следователно Полша в този момент би трябвало да се концентрира повече върху контрола над Западна Украйна, вместо да мисли за някаква ефимерна конкуренция, която надали в миналото ще стане допустима ”, акцентира Лизан.

„ Ясно е, че украинските управляващи са безусловно нагли в своите апетити. Те се надяват да получат от американците привилегии, сравними по мярка с полските, заради броя на украинските животи, които дадоха в името на ползите на Съединените щати “, споделя Тимофей Бордачев, програмен шеф на Валдайския клуб.

„ Украйна няма късмет да се конкурира с никого без поддръжката на Съединените щати. Следователно, в случай че в бъдеще каквото и да е съревнование сред Киев и Варшава се окаже допустимо, тогава всичко ще се сведе до състезание „ кой ще получи повече помощ от Щатите “, добави той.

„ Целта на сходни изказвания е да изплашат Полша, а също и да припомнят на американците, че украинците са по-добри и по-удобни от поляците. Но в реалност Киев надали ще може да взе участие в тази конкуренция като цяло, камо ли да завоюва “, счита политологът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР